Корнелия Нинова: С Партия на зелените имаме еднакви позиции по промените в Изборния кодекс

Корнелия Нинова: С Партия на зелените имаме еднакви позиции по промените в Изборния кодекс
„По време на разговорите с Партия на зелените се видя, че имаме еднакви позиции по приетите промени от управляващото мнозинство в Изборния кодекс“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Тя уточни, че по време на срещата те са настояли да се отменят гласуваните текстове, да се пристъпи към възстановяване на правото в комисиите- решенията да се вземат с 2/3 и всички партии да имат възможност да участват, да се възстанови обжалването пред ВАС с касационна жалба, да се изчистят списъците от мъртвите души, да се възстановят преференциите.

„Това са всички искания, които БСП е поставила по време на гласуването на кодекса и след това. По тези теми имаме разбиране и ще работим съвместно с тях и други граждански организации, всеки с каквито възможности разполага, за да гарантираме този свободен и честен избор“, допълни Нинова. Тя е категорична, че няма значение партийната принадлежност и идеологически различия. „Тук стоят въпроси над нашите тяснопартийни интереси.

Това са въпросите за демократичния процес на избор, правовата държава, върховенството на закона, свободния избор на всеки български гражданин“, каза още председателят на БСП. Нинова припомни, че БСП е предприела поредица от срещи с извънпарламентарни партии и граждански сдружения във връзка с промените в изборното законодателство, търсене на общи позиции в защита на честни избори, прозрачност, свобода на избора, за да бъдат пресечени всякакви възможности – законодателни и практически за подмяна на вота на хората и за кражба на изборите. Тя припомни, че такава среща е проведена  и с гражданско движение „ДНЕС“.  Разговорите по темата с различни организации ще продължат.

Партията на зелените на „Позитано 20”: Всички приети изпълнения и допълнения към Изборния кодекс дават възможност манипулиране на изборния процес

По време на съвместна пресконференция в централата на БСП „Позитано 20”, от Партията на зелените се обявиха против приетите промени в Изборния кодекс. „Ние сме за пълната му отмяна – смятаме, че върховенството на закона и провеждането на честните избори, които да защитят вота и правата на всеки български гражданин, е изключително важно”, коментира изпълнителният секретар на Партията на зелените Христо Дунчев. По думите му позицията им за отмяна на така приетия изборен закон съвпада с позицията на БСП.

Владимир Николов, председател на Партията на зелените, заяви: “ Всички промени в Изборния кодекс дават възможност за предимство и манипулиране на изборите. Нашето предложение е да не се обсъждат едно по едно тези решения, които са приети, а изобщо да се оттегли законът и да се остави старият Изборен кодекс. Така ще отговорим и на изискването в предизборна ситуация да не пипаме изборни правила”. Той допълни, че е необходим по- голям  контрол върху движението на протоколите и бюлетините. По думите му към машинното гласуване трябва да се включи и електронно сканиране на протоколите, и машинно преброяване. „Призоваваме управявляващите, гласувайки ветото на президента, да се откажат от идеята за промяна на Изборния кодекс”, заключи Николов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!