Facebook

Корнелия Нинова: Трябва да действаме разумно, спокойно и с аргументирани решения

Корнелия Нинова: Поемам цялата отговорност и подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия С абсолютно единодушие приехме позиция на Националния съвет във връзка с войната в Украйна

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на пресконференция в централата на БСП след заседанието на Националния съвет. Там присъстваха зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин, министърът на земеделието Иван Иванов, министърът на туризма Христо Проданов, министърът на социалната политика и труда Георги Гьоков и председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски.

Имахме заседание на Националния съвет на БСП. С абсолютно единодушие – 104 гласа “за“, нито един “против“ и нито един “въздържал се“ приехме позиция на Националния съвет на партията във връзка с войната в Украйна. Бих акцентирала на 6 неща в тази позиция.

Първо – ние стъпваме на историята и на принципите на партията, като отбелязваме, че в цялата си история сме партия на мира и сътрудничеството. От съпротивата в Балканската и Междусъюзническата война и позициите за неучастие на България в Първата световна война в началото на 20-ти век, за неутралитет във Втората световна, до протестите срещу военната операция в Сърбия и неговия край и проведената без санкция на ООН война в Ирак през 2003 г. Ние сме партия на мира и винаги сме отстоявали търсенето на решения в дипломацията и в диалога.

Второ – БСП осъжда ескалацията на конфликта в Украйна и предприетата военна офанзива на руската армия. Тези действия са в нарушение на Устава на ООН и принципите, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки. В същото време настояваме международната общност да сложи край на двойните стандарти в прилагането на международното право.

Трето – настояваме за незабавно прекратяване на военните действия от страна на Русия и връщане на двете страни в конфликта на масата на преговорите, за да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден шанс на политическите и дипломатическите усилия за намиране на решения на кризата.

Четвърто – БСП не подкрепя въвеждането на икономически санкции от страна на ЕС срещу Руската федерация по 2 причини. Въведените в миналото санкции, които целяха ограничаване на икономическата и финансова сила на Руската федерация не доведоха до очаквания ефект. И втората причина – с оглед на това, че санкции-контрасанкции биха се отразили негативно на българския национален интерес, на българската икономика и на българските граждани.

Пето – настояваме правителството да изготви план за противодействие на последиците от конфликта както в икономическата сфера, така и организация за хуманитарна помощ на жителите от засегнатите райони в Украйна. Българските социалисти започваме и се включваме в дарителска кампания и в хуманитарна помощ. Българските кметове, издигнати и подкрепени от Българската социалистическа партия, се организираме при възможност да подготвим общински обекти за настаняване на семейства и за пълната им подкрепа.

Шесто – отправяме призив съвременни събития да не се използват като повод за злоупотреба с историческата памет на народа ни. Това се отнася както за героизма на воините – руски, но също и украински, румънски, финландски – в Освободителната война, върнала България на световната политическа карта, така и за участниците в победата над нацистка Германия.

Това е от позицията на Националния съвет, аз бих искала да добавя още един коментар, тъй като от сутринта отново се появиха спекулативни твърдения, че българското правителство е решило да снабдява с оръжия украинската страна. Категорично заявявам , че българското правителство не е взимало такива решения. Българският парламент взе решение за оказване единствено на хуманитарна помощ в Украйна.

Потвърждавам, че Комисията по експортен контрол, в която участват Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, службите в България, Министерството на икономиката, тоест тя е национален орган, не е издавала разрешение за износ на оръжие и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Искам да припомня и някои принципи:

Първо – след подписването на минските споразумения 2014 г. и 2015 г. Междуведомствената комисия още тогава е приела практика да не разрешава износ за Украйна.

Второ – на 31 юли 2014 г. е приет Регламент на Съвета на Европейския съюз, въвеждащ ограничителни мерки от Европейския съюз с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Това означава, че с тези правни актове се налага ембарго върху търговията с оръжие. Забранява се износ на стоки с двойна употреба за военни цели и оръжия и се ограничава руския достъп до чувствителни технологии. Това е нормативната база, тя е и българска, и европейска. Правителството нито е взимала разрешение за износ, нито комисията е разрешавала такъв.

Ситуацията е достатъчно сериозна и динамична с часове, това изисква от нас да бъдем на изключително високо равнище на отговорностите ни. Тук сме представители на законодателната власт, на парламента, на изпълнителната власт, на партийните органи и ние сме единни в това. Да се опитаме да ограничим емоциите, които в този случай не са добър съветник, и да действаме разумно, спокойно и с аргументирани решения, които да дадат на народа ни сигурност и спокойствие. Да знаят, че властите са на мястото си, и че действаме адекватно на ситуацията и ще гарантираме на българския народ тази сигурност и спокойствие.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!