Корнелия Нинова: Ще пазим правовата държава и свободата на гражданите

Корнелия Нинова: Ще пазим правовата държава и свободата на гражданите
Превръщате парламента в извънреден съд

Уважаеми български народе,

Съжалявам, че днес ставате свидетели на това, което показва, че българската политическа класа е незряла да оцени обективно и мъдро историята си и да ви даде перспектива, да отговори на реалните ви проблеми, да ви помогне да ги решите и да ви даде надежди. Съжалявам, че управляващите дадоха този тон и ви причинихме днес това. И заради това ще се опитам от името на „БСП за България“ да върна разговора към съвременните принципи на правовата държава, на свободата на словото, на свободата на мнението, каквото всеки един от българските граждани има. Повод за този разговор е исканата оставка на зам.-председателя Валери Жаблянов от депутатите на ГЕРБ и ОП.

Ще започна с юридическата страна. Правилникът на НС, който е закон в България, изчерпателно е определил при какви случаи може да бъде прекратен предсрочно мандатът на зам.-председателя. Първо – по негово заявление, а такова няма. Второ – по писмено предложение на най-малко 1/3 от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията му – няма такава. Валери Жаблянов обективно изпълнява задълженията си. Или системно превишава правата си, или системно неизпълнява задълженията си – нито едното, нито другото. Искането за предсрочно прекратяване на мандата е незаконно, защото не отговаря на условията на правилника, провъзгласен от КС за закон.

Ще се спра на мотивите един по един. Г-н Жаблянов, според управляващите е превишил правата си, като се е изказал в лично качество против договора с Македония и с това е накърнил интересите на страната. В Конституцията на България пише: чл. 39 – Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово, писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. Чл. 67 – Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите, в съответствие със своята съвест и убеждения. Искането за предсрочно освобождаване на Валери Жаблянов е противоконституционно.

Но нещо повече – в мотивите се казва, че с изказването, което е лично, Валери Жаблянов е накърнил интересите на страната. В ГЕРБ има достойни хора, които публично изразяват несъгласие с Истанбулската конвенция. Да сравним двата договора. Договорът за добросъседство е  двустранен международен договор, а Истанбулската конвенция е многостранен.

Валери Жаблянов в лично качество казва, че не би подкрепил двустранния договор с Македония, а Георги Марков в лично качество казва: „Аз съм против неолибералните измишльотини и идиотщини. Сега у нас ще дойде едно комитетче, което ще ходи по училища и детски градини и ще проповядва джендър идеологията. Уважение към Георги Марков за тази позиция, но тук има двойни стандарти. Един депутат от „БСП за България“ изразява лично несъгласие с международен договор, един депутат от управляващото мнозинство изразява лично несъгласие с международен договор. В първия случай това е основание за оставка, във втория – не. Не само, че управляващите проявяват двойни стандарти, а по този начин нарушават основни конституционни права.

Вторият мотив – Валери Жаблянов възпрепятствал реда в залата и отдаването на почит към жертвите на комунистическия режим и възродителния процес. Вносителите на мотивите лъжат. Жаблянов стоя прав и спази тишината, която се изискваше в рамките на тази една минута мълчание. Единственото, което направи е да предложи към това уважение на жертвите на комунизма, да прибавим и жертвите на фашизма. Имало ли е фашизъм в България? Имало ли е жертви на фашизма?  Вероятно ГЕРБ не смятат така, защото вчера по улиците на София шестваше Луковмарш. И видяхме как наши български деца,тук и сега, изповядват опасни идеи и не чухме от българските депутати от управляващото мнозинство порицание, недоволство или възмущение. Не чухме премиера, председателя на НС, а само едно половинчато изказване на зам.-министър на външните работи и да осъдите тези фашистки прояви. Обърнаха цялата дискусия върху това изречение за Народния съд.

Третият мотив – определението, което е дадено в тази декларация засяга не само политическата оценка на демократичното ни общество, но и дискредитира институцията на българския парламент и засяга пряко неговия авторитет. Това беше декларация от името на партия, с която Валери Жаблянов не ангажира Народното събрание. Можем дълго да спорим за историческите факти, но има няколко, които са необорими. Чл. 5 на Парижкия мирен договор, на което основание е създадена наредбата за създаване на Народния съд, Споразумението на четирите велики сили – САЩ, Великобритания, Франция и СССР, декларацията на общото събрание на ООН от 11.12.1946г., Женевската конвенция от 49-та година – все международни актове, които няма как да не бъдат признати. Но има и нещо друго – през 1991 г. БСП е единствената, която казва следното на своя висш форум:

Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации, БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани и унижавани. Коя друга партия в България е направила това? Само достойна партия на силни хора може да поема такава отговорност, да търси помирение и единение, на база на обективната оценка на историята, но с поглед в бъдещето.

Тези мотиви са наистина смешни. Но защо, всъщност, искат оставката на Жаблянов.

Първо, защото бягат от реалните проблеми и защото зад този изкривен разговор за миналото, зад тази агресия и език на омразата се крие невъзможността да решат днес демографската криза, проблемите в здравеопазването, проблемите в образованието, нарастващите неравенства. Това е бягство от действителността, за която управляващите нямат решение.

Второ – това е отмъщение. Елементарно отмъщение за оставката на г-н Главчев. Още тогава разбрахме- ГЕРБ не са осъзнали грешката, която направиха. Тогава той подаде оставка, за да не стои залата празна при посещението на г-н Таяни, а не защото наруши основно демократично право на свобода на словото, на различното мнение, плурализъм и правовата държава. И още тогава знаехме, че този акт ще се повтори, и ето той се повтаря днес. Това е отмъщение за онази оставка, която беше заслужена.

Трето – причината за тези действия е моделът на управление, който налагат управляващите от години. Вчера г-н Цветанов в едно предаване каза, че зам.-председателите на парламента трябва да споделят общото мнение на председателството.

Така ли? И понеже Валери Жаблянов имал различно мнение това било основание за оставка. Имам въпрос – кое общо мнение изрази председателят на парламента Цвета Караянчева, когато ангажира институцията НС и изрази мнението на всички ни, без да ни пита, че ниският авторитет на НС се дължи на нападките на президента Радев към институциите. Кой нормален човек вярва, че ниският авторитет на парламента е такъв, защото президента Радев ни е дал слаба оценка. Кой упълномощи председателя на парламента да ангажира цялата институция – ГЕРБ и Цветан Цветанов.

А защо тогава тя е председател? Нали председателството трябва да има общо мнение по всички въпроси?  Когато Жаблянов има лично мнение, партийно, това е основание за оставката му, когато най-висшият, макар и пръв между равни – председателят на НС, ангажира институцията парламент с позиция, без да ни е питал, тя си стои тук. Това двойни стандарти ли са?

Това е модел „Цветановщина“, в който от тази трибуна се издават присъди, без съд- срещу лекари, срещу опозиция и политически опоненти. Заради този модел сме осъждани 7 пъти в Страсбург и българската държава, всеки един българин, с малкото пари, които имат, плащат за недъзите на този модел, който отстранява, обижда, мачка и плаши всеки инакомислещ. Това е днешният модел на управление в ГЕРБ. Всеки, който има различно мнение, който е свободен човек и има воля да изразява това мнение, ще бъде подложен на най-тежкия натиск.

Не само заради Валери Жаблянов, не заради поста, не заради БСП дори, а заради стотиците български граждани, които в цялата страна се намират в това състояние, в една овладяна държава, но не от външни хора. Овладяна и превзета от управляващото мнозинство, което държи в страх и репресии народа си, заради тези хора- ако днес гласуват оставката на Валери Жаблянов, управляващите отиват в Конституционен съд. Ако днес гласуват оставката на Валери Жаблянов, отиват в съда по правата на човека в Страсбург и ще получите осмата присъда, европейска вече, която ще покаже, че Граждани за Европейско Развитие на България е заглавие, зад което стои диктатура, унищожаване на всяко инакомислие, репресия към всеки различен.

На това „БСП за България“ ще се противопостави категорично, с всички правови и политически мерки.

Наша основна задача става да пазим парламентарната република, разделението на властите, правовата държава, свободата на гражданите, да бъдат свободни хора, да мислят различно и да говорят различно, без да се страхуват от това. Днес парламентарната република не само атрофира, днес управляващите дават нов принос в тази атрофия. Превръщат българския парламент в извънреден съд. Днес това тук е трибунал, извънредно съдилище срещу инакомислещите. Ние няма да бъдем част от извънредни съдилища в България.

Няма да участваме в тази дискусия. Няма да предложим друг зам.-председател на НС. Нашият зам.-председател е Валери Жаблянов. Чакаме справедливото му възстановяване на този пост от българския и европейския съд и справедливият урок към управляващите, че над тях, над всички, стои Конституцията на държавата, правовата държава, разделението на властите и свободата на човека.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!