Facebook

Кризисни центрове за защита на пострадали от домашни насилие във всеки областен град поиска ПГ на „БСП за България”

Кризисни центрове за защита на пострадали от домашни насилие във всеки областен град поиска ПГ на „БСП за България” За Истанбулската конвенция разграничението е ясно – ГЕРБ срещу българския народ!

„ПГ на „БСП за България” иска изграждане на кризисни центрове за защита на пострадали от домашно насилие във всеки областен град.

Левицата внася допълнения в Закона за защита от  домашното насилие – необходимите промени, които ние обещахме и които ще доведат до реални действия срещу домашното насилие.

Именно това е силата на БСП – в нейната последователност и отстояване на това, което сме заявили за защита интересите на хората, а не като ГЕРБ, които правят една крачка напред, две назад.

А за Истанбулската конвенция разграничението е ясно – ГЕРБ срещу българския народ”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев на брифинг в парламента.

Той обясни, че изграждането, поддържането и управлението на кризисните центрове трябва да се осъществява при условията и по реда на Закона за социално подпомагане, тоест от държавния бюджет.

„Ако ГЕРБ приемат този закон в най-кратки срокове, до края на лятото, във всяка една област трябва да има изграден кризисен център, който да подпомага жените, жертва на домашно насилие”, подчерта Стойнев и допълни, че издръжката им ще струва около 2,5 млн. лв. годишно.

„Настояваме законопроектите срещу домашното насилие да бъдат гледани бързо в парламентарните комисии, защото БСП вече внесе един законопроект, който все още народните представители от ГЕРБ не желаят да гледат, дори и в комисия в НС”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ. Стойнев обясни, че в предложението на БСП се казва, че престъпленията ще бъдат от общ характер. „Тоест, прокуратурата ще може да се сезира и да бори тези престъпления”, обясни Стойнев.

Надя Клисурска: Сега е моментът правителството на ГЕРБ да покаже- дали реално иска да се бори с домашното насилие

„Сега е моментът правителството на ГЕРБ да покаже- дали реално иска да се бори с домашното насилие. Сега е моментът нашето предложение да влезе незабавно за разлгеждане в НС и в комисиите, и да стане факт в средата на годината”, заяви народният представител от „БСП за България” Надя Клисурска.

„През януари 2017 г. е приета Национална програма за борба срещу насилието, в която е разписано създаването на такива кризисни центрове”, обясни тя.

Клисурска обясни, че максималният брой кризисни центрове-  10 на територията на страната е крайно недостатъчен и трябва всеки областен град да има такъв.

Кристиан Вигенин: Българската делегация на Съвета на ПЕС не е подкрепила Истанбулската конвенция

„Въпрос на преценка на всяка партия е по какъв начин да изрази отношението си към определени текстове към резолюциите.

Списъкът за участие, който беше разпространен преди няколко дни, не е списъскът на гласувалите в подкрепа на Истанбулската конвенция.

Българската делегация на Съвета на ПЕС в Лисабон не е подкрепила тези текстове и не е участвала в гласуването.

Не е важно да се занимаваме с процедурни въпроси, политическата позиция на БСП е ясна”. Това заяви международният секретар на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин на брифинга в НС по повод гласуването на Истанбулската конвенция по време на Съвета на ПЕС в Лисабон.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!