Facebook

Кристиан Вигенин: ГЕРБ се държат като авторитарна партия в авторитарна държава

БСП е била, остава и ще бъде европейската партия на България, независимо какви етикети се опитват да й залепят

Много бих искал ГЕРБ да бъде на висотата на отговорностите си, но много често не е. Тя е управляваща партия в страна, която е председател на Съвета на ЕС. Вместо да се съсредоточат върху важните за страната и ЕС въпроси, непрекъснато ни занимават с неща, които не са за пленарна зала. От началото на годината произвеждат само скандали, конфликти, проблеми и дават повод на опозицията да ги използва.

Проблемът не е в опозицията, а в управляващите, които не успяват да оценят- кои са важните за страната и кои са позициите, които следва да заемат. Втори месец вече занимават парламента с анализиране на проекто позиции на БСП, интервюта на народни представители, но дъното е- да ни занимават с фейсбук статуси на народни представители от БСП, които са в личен профил и не ангажират парламентарната група и партията.

За пореден път превръщаме парламента в някакъв съд, в който имаме усещането, че един народен представител няма право на различно мнение. Това е абсурдно, особено в периода, когато председателстваме един свободен и демократичен съюз на държави, като ЕС. Занимават парламента с неща, които по никакъв начин не засягат същността на дейността му и българските граждани.

Управляващите демонстрират безпомощност и отчаяние и трябва да си дават сметка за това, защото не са в състояние адекватно да се противопоставят на критиките на опозицията и единствената теза, която остава е да изкарат БСП недемократична, ретроградна, антиевропейска, че дано българските граждани отново изберат по-малкото зло, в което привиждат себе си. Тази тактика минаваше доста време, но вече няма да минава. По-добре ГЕРБ да се съсредоточат върху неща, които ще бъдат полезни за тях, за България и ЕС.

Особено се учудвам на евродепутатите от ГЕРБ, които вместо да погледнат сериозно на своите отговорности, като представители на страна, председател на Съвета на ЕС, да се държат като сериозни хора, а те се държат като деца в детската градина.

Съжалявам, че го казвам, защото съм работил с част от тях. Единственото, с което станаха известни в последните два месеца в България, е писането на доноси срещу БСП до европейските институции и ПЕС – Истанбулската конвенция, сега и декларацията срещу народен представител от БСП.

Трябва да се захванат с по-сериозните неща, които имаме да решаваме. Защо не направят една декларация за бъдещето на кохезионната политика, за бъдещето на европейския бюджет, да се опитаме заедно да координираме нещо- те занимават европейските институции с това кой какво казал, каква декларация е написала като проект БСП и какво махнала от нея. Това е абсолютно несериозно. Не знам дали в ГЕРБ си дават сметка за това, но хората го виждат. Тази тактика е пагубна за тях, но  е вредна и за страната ни.

ГЕРБ, като са толкова европейска партия, не разбират ЕС, защото дойдоха наготово 2009 г., когато БСП в продължение на повече от 10 години работихме за членство на България. Водили сме битки, за които те нямат и понятие, но днес е лесно да правят декларация. Дори нямат смелостта това да бъде направено от някои от ръководството на ГЕРБ, а използват отново наемници. Това не придава необходимата тежест на това, което говорят.

Като са такива европейци ГЕРБ, колко пъти дойде техният премиер, за да обясни какво се случва в ЕС? Колко пъти дойде да каже какви позиции заема България преди и сега, по време на председателството? От ПГ на „БСП за България“ искаме да го поканим. Половината председателство мина.

Какво разбрахме от тези 3 месеца? Само и единствено скандали и платените репортажи по БНТ, защото те имат ангажимента да отразяват председателството. ГЕРБ се държат като авторитарна партия в авторитарна държава. А ЕС е демократичен съюз на свободни, демократични държави. ЕС насърчава различното мнение.

ЕС би искал да види не спуснати от Брюксел решения, които се приемат и не се подлагат на съмнение. Напротив. Смятам, че винаги истината се ражда в спора и в историята не веднъж се е случвало, когато именно такива единични позиции са се оказвали верните. За управляващите, различното мнение вътре в ГЕРБ е недопустимо и то никога не се изразява публично. Те искат всички да бъдат като тях.

Това не е възможно. БСП е демократична партия, тя ще отстоява своя демократизъм, но заедно с това има и много ясни позиции.

Няма да намерите нито една официална позиция на БСП, която да е в противоречие с европейските принципи и позиции. Това не означава, че една позиция трябва да бъде фиксирана във времето. Светът се променя, трябва да се променят и позициите и е по-добре да дискутираме по тях, вместо да клеймим- кой и какво бил казал.

Уверявам българските граждани, че БСП е била, остава и ще бъде европейската партия на България, независимо какви етикети се опитват да й залепят.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!