Крум Зарков: Когато хората искат смяна на системата, те искат честност в политиката

Крум Зарков: Когато хората искат смяна на системата, те искат честност в политиката
„Това правителство и това мнозинство трябва да се чувстват в постоянен режим на вот на недоверие оттук нататък и това ще е нашето поведение.

Ще се регистрираме за кворум в парламента само, когато се изпълняват изискванията, които сме заложили,  като предложения за промяна в бюджета, включително исканията и на протестиращите.

Но да крепим кворум в парламента, за да се вдигат данъци, за да се слагат лимити, за да се прави обратното на всичко това, за което говорят и здравият разум, и улиците, не- няма да го правим“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНТ.

Той коментира, че управляващата коалиция е влязла в поречен кръг, от който трудно ще излезе. „Ако ме питате, чисто електорално политически- ние имаме интерес просто да стоим и да ги гледаме. Но няма да го направим. Няма да го направим, защото страната ни, за съжаление, няма това време“, каза още Крум Зарков. Той обясни, че няма време за губене, процесите са прекалено дълбоки, те ще се задълбочават, включително социалните и икономически искания на хората. „Начертали сме пътя, който според нас, трябва да ни води“, каза народният представител. Той подчерта, че този кабинет трябва да си тръгне възможно най- скоро, за да влязат в парламента хора, които избрани от българските граждани, да вдъхнат нов живот на тази институция, а чрез нея на целия политически живот.

„Корнелия Нинова изрази своите опасения, включително от трибуната на парламента. Тя обясни, че е била на  политическо мероприятие, където  е имало прекалено голям брой полицаи. Какви са причините- тя поиска отговори, поиска ги на възможно най- високо ниво и надявам се, да ги получи, защото въпросът е наистина сериозен“, коментира Зарков по темата за засиленото полицейско присъствие при срещите на Корнелия Нинова в страната.

„С оставката на Валери Симеонов се прави още един ход, както беше  с три други оставки преди това, за да се стопира един процес. Мисля, че е важно да се подчертае, че хората искат да се смени истинската система, не фасадната“, каза Крум Зарков. Той коментира, че въпросът не е толкова конституционен, той не е за начина на управление, а за честността и почтеността в политиката. „Хората, които протестират, усещат, а и тези, които не протестират, усещат, че всичко в българската политика е един голям фалш, че тези, които говорят по телевизията и обясняват решенията не са тези, които ги взимат. И това значи, че тези, които ги взимат, не се чувстват удобно да ги обяснят. Когато искат смяна на системата, хората искат честност в политиката“, отбеляза народният представител.

За Зарков проблемът е, че  в момента много от хората определят  всички партии като носители на статуквото, в една или друга степен. „Разликата между нас и останалите е, че ние го осъзнаваме и се опитваме да отговорим на тези очаквания и да носим промяната“, каза Зарков.

„Кое е драматичното? Драматичното не е толкова, че има проблеми, а че на власт е правителство, което няма ни най- малка идея как да ги преодолее. То не може да ги идентифицира“- изтъкна депутатът. Той смята, че проблемът на тяхната коалиция не е БСП, а че в малката коалиция не се понасят един друг, но са идеологически сходни, докато в голямата коалиция се харесват един друг , но са идеологически противоположни. „Те са в невъзможност да решат нито един от сложните проблеми, които се поставят в българско общество“, заключи Крум Зарков.

По въпроса за намаляване на депутатските заплати, Зарков коментира :“Този въпрос го поставяме за трети път и всеки път така, с насмешка, той бива обсъждан“. Зам.- председателят на ПГ на „БСП за Бългаия“ коментира, че според справка от Министерството на финансите, към юли месец, тази година- повече от 2/3 от българския народ- трудещите се работят за по- малко от 1000 лв. заплата. Повече от 450 хил. за- по- малко от 400лв. заплата. „Депутатите със своята заплата и своя правилник се нареждат сред 30-40 хиляди най-добре платени българи. Да взимаш средната работна заплата, за да си направиш своята, когато знаеш, че 80% от населението работи под тази средна заплата, граничи с цинизъм. Когато това се случва по време на протест, със социално-икономически искания, това е лудост“, каза той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!