Facebook

Лавров сецна ЕС и НАТО: Няма да има връщане на предишните отношения

Лавров сецна ЕС и НАТО: Няма да има връщане на предишните отношения

Западните партньори на Русия постоянно нарушават ангажиментите си в сферата на сигурността и по тази причина извършването на дейности съвместно с ЕС, САЩ и НАТО по обичайния начин не се получава.

Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в изказване пред студенти в МГИМО.„Политическите ангажименти (по безопасността в Европа – бел. ред.) са нарушавани грубо и продължават да се нарушават“, допълни още той. Ръководителят на руското дипломатическо ведомство отбеляза, че Западът дълго време се опитвал да държи Русия на „ученическата скамейка“ в международните отношения.

„Нашите предложения се натъкваха на егоизма на политическия елит в редица държави, които се стремяха да получат геостратегически преимущества за сметка на интересите на други страни, грубо нарушавайки приетите през 1990-те години тържествени декларации на най-високо ниво и в ОССЕ, и в рамките на отношенията на Русия с НАТО за това, че сигурността е неделима и никой няма да укрепва своята безопасност за сметка на другите страни“, каза той. „Надявам се нашите партньори да помнят това.

Ако го забравят, ние ще им го напомним, тъй като ние няма да можем да извършваме дейности по обичайния начин нито със САЩ, нито с ЕС, нито пък с НАТО“, каза още Лавров.

Той също така посочи, че разговорите за изолация на Русия на международната сцена са смешни, тъй като 80% от населението на света живее в страни, които споделят подходите, които има Москва. „Никой не се е отвърнал от нас. И да се говори, че това са всички членове на международната общност, не е правилно.

Осемдесет процента от населението на света живее в страни, които споделят нашите подходи и искат справедливост в световната политика, затова да се говори за каквато и да е било изолация е просто смешно“, посочи Лавров.
Източник: blitz.bg/

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!