Манолова изригна: На институциите им е по-лесно да си клатят краката, отколкото да защитават гражданите

Манолова изригна: На институциите им е по-лесно да си клатят краката, отколкото да защитават гражданите
Манолова: Работодателите имат дискриминационни изисквания към жените. Моята огромна надежда беше свързана с промени в трудовото законодателство, но за съжаление това не се случва.

През последните месеци съм разтревожена от фрапантните издевателства над жени. Последният пример е за жените работили в шивашки цех в Дупница. Те са работили в мизерни условия, без право на почивка, без да получават заплата, извънредно в събота и неделя.

За финал се оказва, че те са продадени заедно с фирмата на някой клошар и нямат никаква възможност да си получат възнагражденията. Това каза в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Мая Манолова по повод днешния 8 март.

Тя коментира и инициативата „Великден за всеки“. Тази кампания е насочена към най-уязвимите членове на нашето общество – пенсионерите. Целта е да съберем средства за тях. Миналата година упражнихме натиск върху институциите и успяхме да се преборим ДДС върху дарените храни да падне.

За съжаление три министерства не са разписали определени разпоредби и този текст е мъртъв. Ще проведем спешни срещи със служебните министри, за да може този текст отново да бъде възроден и законът да бъде приведен в действие, разкри Манолова. Унизително и нечестно е спрямо гражданите на Източна Европа тук да се продават по-нискокачествени храни. Може да се окаже, че България не сме на втора скорост, а на трета.

Измамите с храни са един проблем, който все по-често ще бъде в общественото полезрение. Не говоря само за западните храни, а и дали българското сирене е сирене, дали шунката наистина е шунка. Потребителят има право да бъде информиран. Тук има ужасен проблем – бедността и ниските доходи.

Този проблем пречи на българите да си купят истински храни, каза още омбудсманът.  Аз съм в непрекъснат и ежедневен сблъсък с различните институции. Последният пример е моята битка с „Топлофикация“.

КЕВР е независим орган, който трябва да бъде регулатор на отношенията между дружеството и гражданите. На КЕВР обаче им е по-лесно да застанат на страната на монополистите. На институциите като цяло им е по-лесно да си клатят краката, отколкото да защитават гражданите. Забелязвам обаче, че потребителите стават все по-активни и си търсят правата, което е много хубаво. „Топлофикация“ се ползва от държавен и политически чадър, категорична беше Манолова.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!