Миков в Москва: Отношенията с Русия трябва да се развиват практически

Миков в Москва: Отношенията с Русия трябва да се развиват практически

Срещам се с политици от всички партии, както и с представители на държавни институции, защото това е полезно за България

Председателят на БСП Михаил Миков се срещна с първия заместник-председател на Държавната Дума на Русия Иван Мелников, с Алексей Мешков –  заместник-министър на външните работи на Руската федерация, с депутата от „Справедлива  Русия” Анатолий Шеин и със зам.-председателя на Комитета по наука и високи технологии в Думата Владимир Кононов.

„Срещам се с политици от всички партии, както и с представители на държавни институции, защото това е полезно за България, полезно е за развитието на отношенията между нашите две държави”, каза Миков след проведената в четвъртък серия от срещи.

Сред обсъжданите теми бяха развитието на отношенията между България и Русия, възможностите за сътрудничество между местните власти и за осъществяване на бизнес-контакти, позицията на БСП срещу наложените икономически санкции и забраната на пътувания на руски парламентаристи в ЕС,  провалените енергийни проекти, обстановката в Сирия, бежанската вълна.

Разговорът със зам.-външния министър Алексей Мешков продължи повече от час в залата за срещи на Сергей Лавров в Руското министерство на външните работи. Дипломатът изрази сериозно разочарование от антируското говорене на някои български политици, което на свой ред създава настроения срещу България. Той подчерта, че няма проблем с доверието към българския народ,  който е емоционално свързан с Русия, но беше категоричен, че опитът за противопоставяне между двете държави не е по руски сценарий.

„Благодаря, че Вие дойдохте, но е жалко, че нямаме активно българско присъствие, а съвместната работа е необходима, защото няма нищо, което да ни различава като интереси”, каза още зам.-министър Мешков.

„Отношенията трябва да се развиват не само като чувства, а и практически”, посочи Михаил Миков. Той даде и конкретно предложение за подпомагане завръщането на българския строителен бранш на руския пазар, защото заради сложните отношения между Русия и Турция напоследък турските строители се оттеглят.

„Българските строители имат опит, познават законодателството относно строителните изисквания в Русия, знаят езика и могат да си върнат позициите, които имаха допреди 10-15 години”, поясни лидерът на БСП.

На срещата с първия заместник-председател на Държавната Дума Иван Мелников беше обсъден очакваният сериозен ръст на руски туристи в България през започващия туристически сезон. „Това ще е един добър шанс за българския туристически бранш и ние, като опозиция, ще положим усилия и ще упражним натиск, защото са необходими определени административни мерки от страна на правителството за улесняване на посещенията на руските граждани в България”, ангажира се Михаил Миков.

Иван Мелников също сподели разочарованието от антируските изказвания на някои български политици и по този повод председателят на БСП посочи, че отношението на българския народ към Русия не може да бъде променено от времето и политическата ситуация. Той цитира и социологически проучвания, според който над 80% от българите смятат Русия за приятел.

Разговорите предшестваха днешното участие на лидера на БСП в конгреса на социалдемократическата партия „Справедлива Русия”, където той води делегация с участието на говорителя на БСП Атанас Мерджанов и Борис Иванов, началник на кабинета на Михаил Миков.

Днес председателят на БСП и лидерът на „Справедлива Русия” Сергей Миронов ще подпишат Споразумение за сътрудничество между двете политически сили.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!