Михаил Христов: Хората с увреждания в България живеят в затвор. Трябва да променим това

Михаил Христов: Хората с увреждания в България живеят в затвор. Трябва да променим това
„Живеем страна с много затвори без решетки, в които са затворени 800 000 българи. Там няма години, в които се лежи, но има присъда. Ако нещо в социалното министерство не се промени, тя ще бъде доживотна“

Това заяви народният представител от левицата Михаил Христов по време на дебат за политиките за хората с увреждания, иницииран в НС от левицата.  Той обясни, че в България има 80  000 българи с увреждания и само 2000 лични асистенти. „Някои от тези хора, включително и аз, имат нужда от инвалидни колички или протези за горни или долни крайници, слухови апарати, ортези. Наредбата, по която се отпускат тези средства, не е актуализирана от 2008 г. и тя е безкрайно остаряла“, отбеляза Христов.

Той даде  пример- съществуването на термина „дървена протеза“, каквато не съществува и министерството плаща за несъществуващи неща. По думите му положението е трагично и ще е такова, докато хората с увреждания се чувстват като в затвор в собствената си страна.

Той се обърна към министър Петков с думите: „Обещавам ви, че ще бъда вашия най-голям коректив, защото 80 000 души са ваш коректив. Приемете този пост не като назначение, а като лична мисия. Убеден съм, че бихте се справили, стига да имате желание. Ключът от затвора е у вас и вие решавате какво да направите с него“.

Георги Гъоков: Политиките за хората с увреждания трябва да са насочени не към уврежданията им, а към възможностите им

„Проблемите на хората с увреждания се създават не от състоянието им, а от средата, която не е достатъчно гостоприемна към тяхното различие, а също от физическите и социални бариери в обществото. Вниманието и политиките, трябва да бъдат насочени не към самото увреждане, а към възможностите на човека – какво той знае и може“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ хх. По думите му е икономически обосновано да се инвестира в потенциала, като се компенсират ограниченията, наложени от увреждането, отколкото да се финансират ограниченията, без да се използват възможностите. „Целта ни е промяна в нагласите на управляващите и на обществото ни спрямо хората с увреждания. Защото не бива да ги разглеждаме като “обекти” на социална закрила или лечение, а като субекти с права“, категоричен бе той.

Гьоков подчерта, че Национална стратегия за хората с увреждания е основен политически документ и според целите й, тя формулира приоритети и мерки за подобряване качеството на живот на хората с увреждания.  Въпреки тази приета миналата година „Стратегия“, въпреки периодичните „екшън“ -планове за реализирането й, хората не остават с усещането, че за тях нещо се е променило от времето преди приемане на стратегията и  организират протести, защото стратегии има, но адекватни действия – няма. По думите му на министъра трябва да се възложи анализ, който да представи точната картина – ефективни ли са мерките, подобрява ли се положението на хората с увреждания и има ли неефективно изхарчени пари.

Като основни проблеми на хората с увреждания, които визира предложението на левицата, той посочи: условията, при които се осигуряват асистенти, системата за експертиза на работоспособността (ТЕЛК, НЕЛК и т.н.); ефективността и адекватността на социалните оценки на хората с увреждания; визията за промяна на „гарантирания минимален доход“, липсата на точна информация за броя на хората с увреждания и информация за уврежданията им. „Как въобще водим държавна политика и планираме дейности в подкрепа на хората с увреждания, като дори не знаем точния им брой“ попита той. По думите му, с проекта за решение на левицата се ангажира социалния министър: в срок до- 31.12.2017 г.: да предприеме необходимото за привеждане в действие на информационната база данни за хората с трайни увреждания и да издаде заповед, с която да актуализира и осъвремени пределните размери на помощите за изработване, покупка или ремонт на медицински изделия и/или помощни средства, приспособления и съоръжения.

„Всичко, което искаме с този проект за решение, е изпълнимо и е необходимо условие за да насочим политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания и конкретните действия, свързани с тях, в правилна посока. Това са наистина необходими стъпки, за да се постави началото на една нова политика за хората с увреждания, за да няма повече „невидими“ за обществото и държавата ни граждани“, заключи Георги Гьоков.

Кутев към ГЕРБ: Замразявате минималния гарантиран доход и социалните плащания, но не и заплатите на депутати и министри

„Мандатът на социалния министър ще е тежък по отношение на хората с увреждания – планът закъснява и освен това е фиктивен“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и председател на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите Антон Кутев. Той обясни, че се събират работни групи, които от 2017 г. до 2020г. да изработят законодателство. “Не знам за тези три години дали министърът още ще е министър, дали аз ще съм депутат, но ние ще си вземем заплатите. Питам обаче, те какво ще правят, защото за тях това ще е време на болка и отчуждение“, попита социалистът. По думите му, 3 години са много за изработване на законодателство, планът е направен лошо, а не се и изпълнява.

Кутев подчерта, че това е задача на социалния министър и на мнозинството. „Във вашето решение няма гарантиран минимален доход. Той стана 65 лв. по времето на кабинета “Станишев“ и оттогава няма увеличение, а на него са основани всички социални плащания.  В следващата 3 годишна прогноза също няма никакво увеличение.  Всичко, което хората с увреждания чакат, стъпва на това. Доказахте за пореден път, че идва ГЕРБ- и всяко социално плащане замръзва, за разлика от заплатите на депутатите и министрите“, заяви Антон Кутев.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!