Моника Маковей: Борисов ви лъже за борбата с корупцията, трябва ви непоколебим прокурор

Моника Маковей: Борисов ви лъже за борбата с корупцията, трябва ви непоколебим прокурор
Политиците ви не искат да се борят с корупцията, трябва ви непоколебим прокурор и политик, който може да взима решения. Това каза бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей по НТВ .

По нейно време се създава Националната агенция за борба с корупцията, благодарение на която много политици влизат в затвора.

Ето какво  сподели тя: Не очакваха, че ще създам антикорупционна  структура. Реших, че  няма да се спра пред нищо.  Басеску  ми каза, нито ти познаваш партиите, нито те позноват . Значи  ще можеш да вървиш напред,  без да се  влияеш. Преди нямаше политическа воля за борба с корупцията.

И тогава имаше институция, но тя се занимаваше  с кондукторите и тези, които се возеха без билети. Започнахме с 3 годишен план за борба с корупцията, в който написахме, че ще създадем специална структура, ще направим случайно разпределение на делата и т. н.

Подписаха го, след това с инат започнах да прилагам всички мерки. В началото всичко трябваше да се прави бързо. Мина в правителството, но не и в парламента . Трябваше да преговарям  с депутатите, които днес вече са в затвора, обясни тя. По думите й дори е била притискана до стената, за да не бъдат  приети предложените от нея реформи.

През 2005 бяхме само трима, които вярвахме в Националната агенция за борба с корупцията. Не се предадох, докато законът не мина. Заведох дела не срещу опозицията само , а и срещу тези, които са на власт. Виждах шок по лицата на  хората , които управляваха. Казах им, че всеки ще бъде разследван, независимо от партийната им принадлежност.

Предложих независимо лице за шеф на агенцията за борба с корупцията. Лично го изпитвах с психолог. От тук започна всичко. Не институцията е важна, а подходящият човек. Щом се краде много, има голяма корупция. Нека да не се лъжем, имаме корупция. Щом хващат шефа на борбата с корупцията, значи така трябва, уточни тя.

Маковей  коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който заяви, че в Румъния има политически гонения. Пълна лъжа. Разследват се всички политици . В съда всички виждат доказателствата. Сигурна съм, че същото, което правеха политиците у нас, правят и политиците в България. Много е лесно да кажеш, че това е политическо отмъщение. Ще му кажа, че това което казва, е лъжа и че трябва да се хване и да направи това, което направихме ние. Политиците трябва да бъдат разследвани. Това, което се случва в България е знак, че няма намерение да се води борба с корупцията.

Много е важно да се намери правилния прокурор, който не може да се плаши и шантажира и т. н. Трябва да имаш твърди хора – прокурори и съдии. Питаха ме дали бих се съгласила да стана правосъден министър  у вас , казах да, но никой не ме иска. Политиците ви трябва да се съгласят да се борят срещу себе си, защото те ще са жертвите. Борбата срещу корупцията е парадокс. Имах безсънни нощи, но всяка сутрин се събуждах и си казвах: Няма да си позволя да се проваля. Заплашвали са ме.

Бяха ми пуснали газта. Спрях газта, отворих прозорците, поразходих се и това е. Ако мислиш за подобни неща, човек се страхува. Бях като кон с капаци.

Пред себе си виждах единствено целта. Втората половина на 2006 г. разбрах, че съм обречена. Колегите постоянно ми повтаряха: Стига толкова мерки за борба с корупцията. Гонили са ме от парламента. Трябва ви непоколебим прокурор, който да направи екип и политик,  който също е непоколебим и  може да взима решения. Няма да ме направят ваш правосъден министър, защото политиците  ви не искат. Веднъж се опитаха да ме подкупят с една кола, допълни тя.
Източник:  blife.eu

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!