Нагорещяване: САЩ и Русия си размениха обвинения за военни кораби в Средиземно море

Нагорещяване: САЩ и Русия си размениха обвинения за военни кораби в Средиземно море

Американският ескадрен миноносец „Грейвли“ е приближил опасно на 17 юни руската фрегата „Ярослав Мъдри“, като е нарушил международни правила и двустранни споразумения, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС.

„На 17 юни в Източно Средиземно море американският ескадрен миноносец с управляеми ракети „Грейвли“ е допуснал опасно приближаване до руски боен кораб на разстояние 60-70 метра по левия борд и е пресякъл курса на фрегатата „Ярослав Мъдри“ на опасна дистанция от 180 м. Руският кораб е плавал в международни води, следвал е постоянен курс, плавал е с постоянна скорост и не е предприемал никакви опасни маневри към американския кораб“, заяви руското министерство на отбраната.

Ведомството посочи, че командирът и екипажът на „Грейвли“ са нарушили грубо международните правила за предотвратяване на сблъсквания по море. Министерството смята също, че екипажът на плавателния съд е нарушил руско-американското споразумение от 1972 г. „За предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него“.

„Следва да отбележим, че в последно време военното ведомство на САЩ със завидно постоянство обвиняваше руските летци и моряци в непрофесионализъм.

Но този инцидент, свързан с опасното маневриране на „Грейвли“, показва, че американските матроси си позволяват да забравят основни принципи на безопасността на корабоплаването и съвсем не мислят за евентуалните последици от опасното маневриране в райони с интензивен морски трафик“, подчерта руското министерство на отбраната.

Пентагонът обаче върна обвинението, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според ведомството руският кораб е бил този, който се е доближил опасно близо до американския и е действал по небезопасен и непрофесионален начин.

„Грейвли“ е част от групата, съпровождаща самолетоносача „Труман“, чийто самолети нанасят удари по ислямистки цели в Сирия и Ирак.

Руският кораб е направил няколко маневри в близост до американския. В даден момент двата кораба били на разстояние от 290 метра един от друг.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!