Надя Клисурска: Политиките по отношение на хората с увреждания в България са изключително мизерни

Надя Клисурска: Политиките по отношение на хората с увреждания в България са изключително мизерни
Връщаме се назад, вместо да вървим напред

„Политиките по отношение на хората с увреждания в България са изключително мизерни и потискащи хората с увреждания, разточителни за бюджета и обществото. Именно затова има кръгове, слоеве и професионални групи, които са пряко заинтересовани това статукво да не бъде разклащано”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Надя Крисурска от парламентарната трибуна.

Тя бе категорична, че всяка дребна и козметична промяна не върши работа никому, защото системата има нужда от радикална промяна.

„Услугите „социален асистент”, „личен асистент” и „домашен помощник” бяха финансирани основно ОП „Развитие на човешките ресурси”, а през тази година трябваше да се осигури национален ресурс през бюджета.

Той, обаче, е крайно недостатъчен”, каза още Клисурска.

Тя попита- как през 2008 г. тази услуга е обхващала 24 000 потребители, а сега са едва 16 000 души.

„Връщаме се назад, вместо да вървим напред, защото проблемът не е свързан с финансирането, той е в плана за дългосрочна грижа, който има пожелателен характер. Нужни са незабавни мерки и министерството да осигури необходимия брой лични асистенти”, призова Надя Клисурска.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!