Facebook

Николай Цонков: Прокуратурата да провери договор за охрана на 12 поделения с опасни вещества и боеприпаси

Николай Цонков: Прокуратурата да провери договор за охрана на 12 поделения с опасни вещества и боеприпаси
Милко Недялков: Не се спазва изискването охраната да бъде въоръжена

„Съвместното командване на силите е подписало договор с фирма „Бат Секюрити“ за охрана на 12 поделения, които са с взривоопасни вещества и боеприпаси. Договорът е нарушен по всякакви начини и внасяме сигнал до прокуратурата да го провери“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Цонков пред журналисти в парламента. Според него се ощетява Министерството на отбраната с бюджет и средства, които се изразходват, но по-сериозният проблем е, че в близост до тези поделения живеят хора. „Всеки момент могат да бъдат засегнати, дори физически, защото може да стане инцидент. В България има доста тежки случаи на взривове и знаем какви са последствията“, припомни той.
„Изискването за охраната е тя да бъде въоръжена. Проверките, които са направени от Военна полиция и от самото министерство, показват, че охраната не е била въоръжена“, допълни народният представител Милко Недялков. Той обясни, че на 29 декември в Ловешкото поделение е станал инцидент, където външни лица са нападнали охранител. Край Ловеч загива и един от охранителите, който отива на работа пеша по тъмно време.


Той коментира, че тези охранители би трябвало да пазят боеприпаси и опасни вещества. Недялков подчерта, че досега охраната е осъществявана от служители на самото министерство. В резултат на сключените договори са освободени 427 служители въоръжена охрана към съответните 12 военни формирования на бригада „Логистика“.

Таско Ерменков: Наетите охранители не отговарят на Закона за частната охранителна дейност

„В Закона за частната охранителна дейност има изискване за образователен ценз. Повечето от наетите от фирма „Бат Секюрити“ не отговарят на това изискване“, заяви депутатът от левицата Таско Ерменков. Той подчерта, че кметът на община Смядово също е сигнализирал, че въпросната фирма наема безработни лица от цялата област, без подготовка, без проучване и с образование по-ниско от изискваното в Закона за частната охранителна дейност. Само в гр. Смядово, във военно формирование 22720 са назначени 11 такива лица. Такова е положението и в Ловеч.
Към сигнала до прокуратурата е предоставена и гражданска подписка на хората, живеещи в районите около 12-те поделения.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!