Нинова и БСП на протест пред КЕВР срещу вдигането на цената на водата

Нинова и БСП на протест пред КЕВР срещу вдигането на цената на водата

Симпатизанти и членове на БСП начело с лидера на партията Корнелия Нинова, излизат на протест пред Комисията за енергийно и водно регулиране заради вдигането на цената на водата, предава Канал 3.

На 15 декември на закрито заседание КЕВР трябва да вземе решение за повишаване на цената на водата в 14 големи града: София – 9.5% и ще стигне до 2.36 лв./куб.м, Смолян – 4.5% и ще стигне до 2.35 лв., Пловдив – 2.9% – до 2.20 лв., Варна – 2.7% и става до 3 лв. цената, Силистра 6.5% до 3.29 лв., Кърджали 2.8% до 2.43 лв., Русе – 6.2% до 2.78 лв., Перник – 5.8% – 2.29 лв., Монтана – 6,4% – 2.89 лв., Шумен – 3% – 3.32 лв., Сливен – 2.05% – 2.50 лв., Бургас – 8.7% – 2.77 лв., Ямбол – 20% – 2.78 лв., Враца – 13% – 3.09 лв.

„Категорично се противопоставяме на увеличението на цената на водата. То не е аргументирано – нито ръстът на инфлацията е толкова, не е направено обществено обсъждане, това решение ще бъде на закрито заседание.

Затова представителят в КЕВР, предложен от ПГ на БСП и избран от парламента, няма да участва в това заседание”, казват от левицата.

„Това увеличение на цената на водата е поредното, то е драстично, не отговаря на увеличението на доходите на хората, поредната стъпка към тяхното обедняване в защита на интереса на монополистите. Който смята, че това ощетява правата, семейния му бюджет и доходите, да заповяда заедно да изразим тази позиция”, призова Нинова.

Срещу вдигането на цената на вода се надигна и омбудсманът Мая Манолова, която изпрати остро становище до председателя на КЕВР Иван Иванов. В документа тя подчерта, че „правилното определяне на цените на ВиК услугите е въпрос от обществена значимост за развитие на ВиК сектора“.

Манолова посочи, че на практика КЕВР и ВиК дружествата обсъждат цени, които се плащат от трета страна, без последната да има възможност да вземе отношение по тях. „Това, освен че е незаконосъобразно, е и неморално“, категорична бе общественият защитник.

В становището си до председателя на КЕВР тя акцентира и върху факта, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел предвид справка от м. декември 2016 г. до края на м. октомври т.г. – 1,9 %.

От друга страна, Мая Манолова посочва, че всъщност инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите. / blitz.bg

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

На живо – #Протест пред #КЕВР във връзка с повишаването цената на водата

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в 15 декември 2017 г.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!