Нинова към ГЕРБ: Президентът Радев обяви война с корупцията, а вие му обявихте лична война. Ние сме категорично до него

Нинова към ГЕРБ: Президентът Радев обяви война с корупцията, а вие му обявихте лична война. Ние сме категорично до него

Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова при обсъждане на създаването на комисията „Грипен“

Няма да говоря за технически характеристики на самолетите. Ще говоря за фактите, политическите решения и правото, и Конституцията, които стоят над всички.

Фактите са, че 43 Народно събрание, с доминирано мнозинство на ГЕРБ, взема решения през 2016 г. за инвестиционния проект. В изпълнение на това решение, министърът на отбраната от правителството „Бойко Борисов“ 2 издава заповед, с която формира работна група от експерти, които да се произнесат по офертите, по какъв начин да бъдат класирани. В тези документи има срокове, които изтичат по време на служебния кабинет. В резултат на това, в МС тогава е внесено предложение за подреждане на офертите. МС приема протокола за  подреждане,  без да се произнася повече по какъвто и да било избор и да го предопределя. И вие сега искате да направим  комисия, която да провери защо хората, работили по този въпрос, са изпълнили решение на НС, заповед на министъра на отбраната, спазили са сроковете и  са си свършили работата.  За разлика от нас, политиците, военните са дисциплинирани хора и са си свършили работата.

До тук с фактите. Политиката и политическите решения.

При управлението на кабинета Борисов 3, се състоя първия КСНС при президента Радев. В протокола пише, че сме се разбрали  и е постигнато политическо съгласие между всички за ускорена реализация  на проектите за модернизация. Още на изхода от КСНС изразих резерви- защото вътре, от разговора, стана ясно, че Борисов, правителството и министрите му, нямат никакво намерение да направят ускорена реализация на модернизация. Там стана ясно, че те искат да отлагат във времето. Нямаме нищо напротив да имате такава политическа позиция, тя си е ваша, вие решавате. Тогава изразих мнение против, защото това беше лицемерие спрямо българските граждани и спрямо военните. Вътре всички знаем, че правителството беше против, навън – правителството каза: „Да, ще правим ускорена реализация на модернизация“.

Второ противоречие – на 23.06.2016 г-н Борисов прави изявление в Брюксел, заедно с премиера на Швеция, и казва: „ Започваме разговори за „Грипен“.  Защо не отиде в САЩ да каже, че започваме разговори за Ф-16? Защо не отиде в Италия да каже, че започваме преговори за „Юрофайтър“? Кой предопредели „Грипен“? Министър-председателят Бойко Борисов, с това изказване в Брюксел.

Той го предопредели като се видя с министър-председателя на Швеция и каза – започваме с вас.  Г-н Цветанов обяви, че иска комисия, намекна за корупция, обвини президента за натиск върху експертите.  Въпросът е защо е това противоречие. Какво се случи в тази една седмица между това, което каза министър-председателят и това, което правите и искате сега.

Не е много  трудно да се сетим, защото самите вие, много наивно сте си го казали на пресконференция, като сте го обвързали с една друга тема – изказаното от президента Радев в Гърция намерение да започне категорична, последователна и твърда борба с корупция и че политическата класа нямаме воля да го направим.  Затова за нас етикетът на тази комисия, която искате да създадете, има две имена „Страх“ и „Корупция“.

Страх, че президентът Радев започва тази битка с корупцията по високите етажи на властта и думата „корупция“, но не в президентството, а както виждаме на други места – магистрали, които се разследват от прокуратурата; НДК, което тепърва ще разнищваме; саниране. За друга корупция говорите вие, а не за онази, за която президентът говори. Президентът Радев няма да се справи сам с тази тема и има нужда от подкрепата на цялото общество, има нужда от подкрепата на политическата класа и на политическите партии, ако сме достоверни пред хората, че искаме да  решим този въпрос. Ние категорично заявяваме, че стоим до него в твърдото му намерение да се борим с корупцията по високите етажи на властта и в следващите седмици ще ви дадем  сигнали за това.

Вашият отговор на този призив на президента – панически, бързо и спешно  временна анкетна комисия, която да го разследва него.В мотивите на решението си и в предложението на комисията, не сте го споменали, ще обясня защо.  Истинските ви мотиви прозират от пресконференцията, която сте дали,  където казвате, че има съмнение, че президентът е защитил решението за закупуване на шведски изтребители и това е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство. Въпреки, че във внесеното решение не го споменавате, истинските ви мотиви лъсват от тази пресконференция. Атаката ви е персонално и лично срещу президента Радев, защото иска да сложи политическа класа на място- там, където трябва по закон и по Конституция.

Това е истинското ви намерение и затова няма да подкрепим тази комисия.

Третото – правото и Конституцията.

Настояваме в името на правото, г-н Попов повече да не взима никакво  отношение по тази тема. Има Правилник на парламента, който по решение на КС е приравнен на закон.  Там се говори за конфликт на интереси. Знаете по-добре от нас, в тези години назад, които искате да проверявате г-н Попов къде беше. Не е бил в земеделското министерство. Беше началник на отбраната, шеф на ВВС и днес си позволявате той да е вносител на това предложение. Не само конфликт на интереси- грубо нарушаване на всякакви правила, на справедливост, прозрачност, демокрация, законност.

Второ по отношение на правото. Г-н Цветанов от сутринта размахва Конституцията, позовава се на нея и твърди, че трябва да я спазваме.  Да я спазваме, уважаеми. Решение № 6 от 11.04.2012 г. по Конституционно дело № 3 от 2012г. на КС, казва: „Правното положение на президента не допуска парламентарен контрол върху неговите актове“. Спазвайте Конституцията на държавата, ако искате да има ред и правила. Вярвам, няма да го направите и ще си приемете тази комисия дори и  в нарушение на решението на КС. Ваша си работа, ние няма да ви подкрепим за създаването на такава комисия. Прозрачни сте  –  обявявате война на президентската институция. Добре, водете.

Ние също правим своя избор, заставаме зад президента Радев най-вече в твърдото му, последователно и непоклатимо желание да започне истинска борба с корупцията по високите етажи на властта и да покаже на политическата класа, че в тази държава може да има ред, правила и законност. Има нашата подкрепа. В парламента ние ще отстояваме тази политика с конкретни законодателни предложения и контрол върху изпълнителната власт.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!