Нинова към Гешев: От 5 години Ви питаме и не ни казвате имената на политиците от КТБ – това наричаме нужда от промяна на модела

Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства
“Казвате, че трябва да се направи промяна на модела.

Абсолютно сте прав. Ние този модел сме го идентифицирали през 2016 г. и за нас той се нарича паралелна държава и задкулисие – зависимости на политици, кражби от обществени поръчки, нагласени обществени поръчки, присвояване на огромни средства и липса на справедливост и наказание към тези хора.” Това заяви на срещата на парламентарната група “БСП за България” с главния прокурор Иван Гешев лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя посочи, че от 2017 г. левицата е подала 13 сигнала с документи и доказателства до прокуратурата, по които от 5 години няма информация как се движат делата. Сред които: съоръжението на турската граница, приватизирането на електроразпределителните дружества, пробив в системата БАЦИС към Агенция “Митници”, изнесените изявления от д-р Дечев за оскъпените лекарства, чумата по дребните преживни животни в Странджа, строителството на магистрали и плътността на асфалта.

“Г-н Гешев, през 2017 г. обявихте, че определени физически лица получават парични суми в брой по нареждане на самия обвиняем Василев, различни лица от политическия живот у нас. По повод това изказване, през 2017 г. сме Ви питали, ще кажете ли кои са тези политически лица. Отговорил сте ми, че няма да ми кажете, защото. в качеството ни на председател на БСП и на парламентарна група, не попадам в кръга на лицата, легитимирани да получат информация и сте ме препратил към Специализирания наказателен съд. Аз упорито съм питала и него и те са ми казали, че няма да ми кажат и са ме пратили към съдията-докладчик. Питали сме и съдията-докладчик и сме получили същия отговор. Накрая съм поканила председателите на другите парламентарни групи и лидери на партии да Ви напишем едно общо писмо и да ни ги кажете, но и досега не ги знаем. Ето това ние наричаме нужда от концептуална промяна на модела”, категорична не Нинова.

Лидерът на БСП посочи и слабост в контрола и изпълнението на законите, като даде пример: “В изключително екстремна политическа ситуация, в последните 3 дни на последния парламент се случи нещо безпрецедентно – за 3 дни беше приет закон, който забранява продажбата на непълнолетни на райски газ и употребата му на публични места. Перфектен закон.

Г-н Гешев, в момента всички нощни клубове продават райски газ и продължават да тровят децата. Какво да направим, за да може МВР, РЗИ, Вие и някой съдия, при който ще попадне такова дело, да има все пак възмездие за тези, които нарушават закона? Добър закон, бързо приет, бърза реакция на обществените отношения – резултат никакъв. Значи някой по веригата не си е свършил работа. Важно е законът да е добър, но много по-важно е контролът и изпълнението на този закон.”

Корнелия Нинова постави и въпроса със зачестелия проблем с пияни и дрогирани шофьори и заяви готовността на парламентарната група на БСП бързо да внесе законодателни промени за неговото решаване.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!