Нинова към културните дейци: Вие можете да дадете съдържание на израза „духовни водачи на нацията” и ние имаме нужда от вас

Нинова към културните дейци: Вие можете да дадете съдържание на израза „духовни водачи на нацията” и ние имаме нужда от вас

Културтрегерите на България уважиха лидера на левицата Корнелия Нинова

По случай 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, председателят на БСП Корнелия Нинова събра хора, посветили живота си на образованието, науката и културата. Тя благодари на всички присъстващи и сподели, че тази знакова дата е нашият национален принос в човешката цивилизация. „Моля да приемете една наша грижа и едно наше обръщение към вас. Грижа за това, че годините на прехода и демокрацията сложиха тежък отпечатък върху образование, наука, култура и духовност. Помогнете ни да променим това. Вие можете да дадете съдържание на израза „духовни водачи на нацията” и ние имаме нужда от вас”, каза пред събралите се лидерът на левицата.

„Празнуваме достойнството на един народ, който е осъзнал, че без книжнина на собствен език, без образование и духовност няма път напред. Празнуваме вас, защото вие сте хората, които създавате, възпитавате и предавате тази духовност нататък. Приемете нашето истинско, човешко, българско уважение към това, което правите и едно голямо благодаря”, обърна се Нинова към всички присъстващи.

Проф. Стефан Данаилов:  Винаги съм казвал, че 24 май е ден на гордост за нас българите

„Тази вечер сме поканени от председателят на БСП Корнелия Нинова да отпразнуваме този светъл празник. Винаги съм казвал, че 24 май е ден на гордост за нас българите”, сподели пред събралите се доайенът на българското кино и зам.-председател на БСП проф. Стефан Данаилов. Той благодари на всички дошли с думите: „Благодаря ви от сърце на всички вас, които уважихте тази покана и успяхте да дойдете и се надявам да се видим отново на традиционен празник, какъвто е Деня на будителите”.

„Ние имаме една нова България – това са нашите млади хора. Тези хора изпитват жажда за идеал, за криле. Трябва да им дадем надежда, вяра, да ги привържем към българщината. Имаме нужда да си повярваме”, това бяха думите на акад. Антон Дончев, с които той се обърна към всички. Големият писател помоли събралите се да вярват в българското и да предадат вярата на младите хора.

На събитието присъстваха и стотици културните дейци, като Ценко Минкин, председател на съюза на композиторите, бивият председател на Съюза на художниците Йоан Мирчев, проф. Андрей Даниел от Художествената Академия, Иван Гранитски, издатество „Захари Стоянов”, театралите Виолета Гиндева и Димитър Герасимов както и много други дейци на образованието, науката и културата.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!