Нинова към студенти: Ще се борим да имате шанс за образование, работа и създаване на семейства тук, в България

Нинова към студенти: Ще се борим да имате шанс за образование, работа и създаване на семейства тук, в България

Това правителство не предвижда необходимите средства за образование

„Какво прави БСП за младите хора?”, този въпрос отправиха студентите от  Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” към лидера на БСП Корнелия Нинова.

Тя се срещна с младежите, като част от ангажиментa си от Конгреса на левицата – незабавно да започнат срещи с представители на студентското съсловие, пенсионери, майки на деца с увреждания, лекарски съюзи и лявомислещи хора.

Нинова отговори, че на първо място всяка година БСП се бори за повишаването на средствата за образование, които да отиват в държавните и общинските училища.

”В бюджета за тази година и три годишната прогнозна рамка това правителство не предвижда за образование необходимите средства. Ние настояваме за 4% от БВП да се отделят за образование, те дават малко над 3%, но ние няма да се откажем”, категорична бе Нинова.

Според нея ако не се вземат мерки много училища и университети ще са подложени на съкращения и дори на закриване, ако не се отпускат адекватни средства.

Нинова посочи, че левицата е за намаляването на таксите за висше образование. Тя  заяви, че БСП стои зад недоволството на студентите за отнемането на част от европейските стипендии.

Тя подчерта, че основен проблем е скъсаната връзка на образованието с практиката. Според нея то трябва да е обвързано пряко с икономиката. „Големият проблем е, че младите хора завършват, нямат работа и напускат страната. Начинът да останат е да имат практическа реализация”, заяви соцлидерът. „За нас основни сфери са образованието, здравеопазването и разкриването на работни места”, заяви Нинова.

Тя подчерта, че основен проблем на държавата е и демогарфската криза, която може да бъде решена само от младите хора, ако те имат условия да учат, да работят, да създават семейства и деца в България.  „Държавата е тази, която трябва да им осигури условията”, категорична бе тя.

„Какви мерки предприема БСП в помощ на малкия и средния бизнес?”, бе друг основен въпрос, който студентите отправиха към Корнелия Нинова. Тя обясни, че по време на разговори с представители на бизнеса, те са споделили, че има 3 проблема. На първо място Нинова постави липсата на достъп до свободен ресурс за инвестиции. Като отговор на това, по думите й левицата предлага Банката за развитие да стане равна с другите търговски банки и да може пряко да кредитира малки и средни предприятия. Като втори проблем, споделен от представителите на бизнеса, лидерът на БСП посочи голямата административна и бюрократична пречка пред тях. Нинова заяви, че в отговор на това БСП предлага последователно въвеждане на електронните услуги и осмисляне на мълчаливото съгласие и мълчаливия отказ. ”Трети проблем, който ни поставиха представителите на бизнеса е, корупцията и средата, в която обществените поръчки се раздават само на свои фирми, в повечето случаи големи”, заяви лидерът на БСП. Тя подчерта, че 2020 г. ще свършат парите  от евросредствата, а до момента няма нищо изградено, защото са използвани за присвояване. „Решаването на този проблем, пред който ще се изправи България е в малкия и средния бизнес”, заключи Корнелия Нинова.

На въпроси на студентите от Пловдивския университет отговаряха и депутатите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГAРИЯ: Мариана Бояджиева, Валери Жаблянов, Георги Търновалийски и Георги Гьоков.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!