Facebook

Нинова пред актива на БСП в София: БСП единствена има ясен, стабилен и конкретен план за управление на страната

Нинова пред актива на БСП в София: БСП единствена има ясен, стабилен и конкретен план за управление на страната Промяната започна, но тя трябва да продължи, заяви лидерът на БСП при представянето на трите софийски листи пред стотици социалисти в столицата

След последните избори и благодарение на нашите 4 годишни усилия, промяната започна. Но тя трябва да продължи. Днес си поставяме втора цел – да довършим промяната, да доразградим този модел, но и да предложим друг, конкретен, ясен справедлив. Да бъдем алтернативата, освен опозицията на модела.

Наша традиционна политика е социалната. Наша първостепенна грижа е борбата с бедността и неравенствата. Има две групи българи най-засегнати от този проблем. Това са възрастните хора и младите семейства с деца. Знаем ден по ден, крачка по крачка какво да направим. Започваме с преизчисляването на пенсиите, Закона за възрастните хора, намаляване на ДДС на лекарствата, специални грижи към възрастното поколение – това е първият ни приоритет.

Младите семейства и децата – също най-засегнати от кризата. Необлагаем минимум за млади семейства с деца, които са работили и са се осигурявали от 500 лв. за всяко дете. Безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници за училищата, безплатни лекарства за децата до 14 години. Помощ за раждане на дете от 10 минимални заплати – това са 6 500 лв. днес, ако тя се покачи, ще се покачат и те. Това също е за родители, които са работили и са се осигурявали.

Най-големият проблем пред нас като българи е демографската катастрофа. Каквото и да направим – прекрасни пътища да построим, прекрасни училища да изградим, прекрасни болници да направим – народ няма ли, няма никакъв смисъл. Политиката към младите и към възрастното поколение е политика срещу демографския срив в България.

Друго много важно нещо, за да има народ, да е здрав и да работи, е реформата в здравеопазването. Всичко ще направим по силите си болниците да не са търговски дружества. Сложна и тежка битка е това срещу сериозен опонент. Но нищо друго не може да промени здравеопазването, ако не бръкнем в същността на модела, а той е – болниците да не са търговски дружества и здравето да не е търговия.

Другото най-важно за нас, за да се развива нашия народ, е образованието. Без образование, хора, нямаме напредък. Имаме цялостна програма за образованието. Но за нас едно от най-важните неща е – един учебник за един клас за цялата страна по един предмет и той да се пише от държавата, а не от частни колективи. Но и в тези учебници да пише истината – за българската история, за българската култура, за българските автори и класици, за българските традиции, ценности и духовности.

И на само още един акцент ще се спра от програмата. Защото, за да има здрава и образована нация, за да има развита икономика, за да има борба с демографията, можем да имаме още едно нещо. Българската земя да храни българския народ. Имаме прекрасна природа и прекрасна земя, която може да отглежда българско мляко, месо, плодове и зеленчуци, а да не ядем 80% внос. Специална програма и грижи имаме за друг тип земеделия – обърнато към малкия производител, обърнато към българските стоки и към това – българският производител да може да си излага стоката на пазара, да печели от труда си, а потребителите да не купуват скъпо. След броени дни е Празника на черешите, един пример да ви дам, и разговаряйки и подготвяйки се, разбираме следното – в този момент черешите в Кюстендил се купуват за 80 стотинки от хората, които са си оставили труда и ръцете на полето и в градината. А за колко се продават в София? За 8 лева. Разликата отива в прекупвачи, които не са си мръднали пръста да произведат това нещо. А нашите пари, от джоба на потребителя, отиват пак там – за хора, които не са произвели нищо. Коренна промяна трябва и в земеделската политика.

Разбира се, за всеки един от секторите имаме своята визия как да стане.

Вчера се върнахме от Северозапада, където събрахме Плевен, Враца, Видин, Ловеч и Монтана – най-изоставащия регион в Европа. Само целенасочена политика към тези региони може да ги съживи и да върне хората там – да се обработва земята, да има производство, да има млади, да има училища и детски градини.

Пари в държавата има, но е важно как се разходват. За нас приоритет са хората.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!