Нона Йотова, БСП: България беше единствената европейска страна, която не предложи на своя народ безвъзмездна помощ

Нона Йотова, БСП: България беше единствената европейска страна, която не предложи на своя народ безвъзмездна помощ
Високата избирателна активност е единственото нещо, което може да промени нещата в България

„БСП трябва да стане първа политическа сила, за да изпълним нашата програма и да успеем да спасим държавата от срутището, в което ГЕРБ успя да я вкара в последните 10 години. Да стане отново парламентарна република, каквато е по Конституция, а не премиерска, каквато е в момента.“ Тази заявка направи народният представител от БСП и трета в листата в 24 МИР Нона Йотова по време на предизборен дебат в ефира на Нова телевизия.

По думите и има едно голямо несправяне с ковидкризата. „Отварянето на 1-ви март, при положени, че английският щам вече беше настъпил, беше като че ли нарочно, за да могат да се заразят повече хора. Има усещане, че локдаунът е изчислен така, че точно преди изборите да има най-много заразени и изплашени хора“, заяви Нона Йотова.

Тя коментира и процеса на ваксиниране, като по думите и той е бил объркан още от самото начало. „В момента сме на последно място по ваксинация и на трето по смъртност, с тенденция да се върнем отново на първо. Трябваше много по-ясно да бъде разяснено на хората за какво става въпрос.“ Народният представител от левицата припомни как при първите линии за ваксинацията нито учителите, нито медицинските работници искаха да се ваксинират.

„Премиерът не е лекар и не може той от джипката да издава наредби, които да се сменят през ден-два“, каза още Нона Йотова по темата за здравеопазването, като добави, че масовото тестване също е било много важно.

Тя определи несправянето с икономиката като един от най-големите проблеми. „България беше единствената европейска страна, която не предложи на своя народ безвъзмездна помощ“, заяви категорично.

Тя припомни отпускането на еднократна помощ от 1000 лв. за независими творци и артисти, като обясни: „Процедурите, за да кандидатстваш за такива помощи, са изключително сложни. Това беше предизборна демагогия.“

„Цялата политика в културата трябва да си смени методика. Това, което беше въведено преди години, т.нар. делегирани бюджети, всъщност доведоха до едно изключително принизяване на качеството на това, което излиза на сцената“, заяви народният представител от БСП.

На финала Нона Йотова се обърна към българските граждани с думите: „Искам да кажа на хората да не се страхуват, а да гласуват на 4-ти април. Високата избирателна активност е единственото нещо, което може да промени нещата в България.“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!