ООН излезе със смразяващ кръвта доклад!

ООН излезе със смразяващ кръвта доклад!
Земеделската криза в Сирия е намалила производството на храна до рекордно ниски стойности, което увеличава притесненията, че хората в страната ще бъдат принудени да я напуснат, предупреждават от Организация по прехрана и земеделие (ОПЗ) към ООН, цитирани от БГНЕС.

„Разпространената несигурност и неблагоприятните метеорологични условия“ в някои части на страната продължават да затрудняват достъпа до земя, земеделски продукти и пазари“, заявиха в доклад от базираната в Рим организация.

В него се предупреждава за възможни сериозни последствия не само по отношение на осигуряването на храна за семействата, които се изхранват със земеделие, но и за цялостния достъп до хранителни продукти в страната, което би могло да доведе до „бъдещи разселвания“.

Продължаващите сражения затрудняват все повече достъпа до обработваема земя и водни източници, докато цената на храната за животни се е увеличила значително, принуждавайки семействата да се откажат от добитъка си, се казва още в доклада, изготвен съвместно с Международната продоволствена програма на ООН.

Производството на пшеница е спаднало с 55% от средното количество преди войната от 3,4 млн. тона. Тази година производството е едва 1,5 млн. тона. От ОПЗ посочват също, че в страната днес се отглеждат около 30% по-малко добитък, 40% по-малко овце и кози, както и 60% по-малко домашни птици.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!