Петър Курумбашев: Подпомагането на малките и средни предприятия е една от целите на приетия доклад за ускоряване на иновациите в чиста енергия

Петър Курумбашев: Подпомагането на малките и средни предприятия е една от целите на приетия доклад за ускоряване на иновациите в чиста енергия
Да продължи финансирането на проекти в сферата на електрическата мобилност и използването на водорода, настоя българският евродепутат

Европейският парламент прие днес с голямо мнозинство доклада „Ускоряване на иновациите в чиста енергия“, по който докладчик в сянка е Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП. През месец януари докладът бе гласуван от ресорната Комисия по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE).

“Mалките,средни и стартиращи предприятия трябва да имат водеща роля в разгръщането на пълния потенциал за иновации, който всяка държава има. Местните и регионални органи на ЕС, от своя страна, трябва да могат да развиват, и финансират проекти в областта на чистата енергия в зависимост от съответните им нужди”, смята Курумбашев.

Евродепутатът поясни, че по време на преговорите с докладчиците от останалите политически групи на ЕП е настоял специален акцент да бъде поставен върхуподпомагането на малките, средни и стартиращи предприятия, особено в случаите, когато те навлизат на пазара. Много често тежките административни процедури за патентоване на продуктите, както и изисквания сериозен финансов ресурс, са сериозна пречка за тях.

“Иновациите в областта на чистата енергия ще донесат редица ползи за потребителите и бизнеса – по-достъпни цени на енергията, по-добра информираност на потребителите за консумацията на електроенергия, персонализирани решения за тяхното потребление, спрямо конкретните им нужди”, заяви Курумбашев.

Той се спря и на проблема с „енергийната бедност“, тъй като той засяга 50 милиона граждани на ЕС. “В България 20% от най-бедните домакинства изразходват повече от 14% от своя бюджет за сметки за електроенергия”.

Курумбашев настоя и за преразглеждане на регионалното разпределение, когато става въпрос за финансиране на продукти свързани с иновации. Според данни на Европейското патентно ведомство 80% от патентованите продукти в сферата на иновациите са регистрирани едва в 5 западноевропейски държави.

“Регионалните различия между държавите членки са повече от очевидни, така че е от решаващо значение Европейският съюз да предостави съгласувана и опростена финансова рамка, чрез която да се повиши капацитетът на държавите членки.“

„Трябва да продължим да финансираме проекти в сферата на електрическата мобилност и използването на водорода – както за леки коли, така и за автобуси, а и за индустриални нужди.

Редно е да се направят необходимите инвестиции за развитие на инфраструктура за електрически превозни средства, поставяне на повече зареждащи устройства и разработването на решение за дългосрочни решения за съхранение на водород, както и батерии за електрически автомобили”, смята Курумбашев.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!