Позиция на Корнелия Нинова относно поругаването на Паметника на Съветската армия

Ако ни бъде връчен третият мандат, ще положим всички усилия за съставяне на кабинет Брифинг на лидера на БСП Корнелия Нинова след заседанието на НС на БСП Очакваме мандатоносителят „Продължаваме промяната” да проведе докрай разговорите за подкрепа на правителството и да гарантира най-малко 121 депутати. Ако те не осигурят тази подкрепа, утре няма да бъде внесен кабинет. Ако такава подкрепа бъде осигурена, Националният съвет на БСП реши: 1. Одобрява програмата за правителство, която вчера изработихме с партньорите от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Ние сме удовлетворени от тази програма, най-вече заради силния социално-икономически пакет – безплатните учебници и лекарства за деца, увеличаване на вдовишката надбавка за пенсионерите, продължаване на политиката за преизчисляване на пенсиите, пакета за подкрепа на млади хора, деца и семейства. Имаме предвид подкрепата на българската икономика с продължаване на компенсирането за цената на енергията, въвеждането на патентен данък за микро и малки предприятия и редица други мерки, заложени в програмата. Получихме висока оценка за това, което сме постигнали като преговорен екип. Удовлетворени сме от факта, че в програмата намери място наше предложение да се положат дипломатически усилия за нормализиране на диалога между България и Руската федерация, с оглед българския национален интерес. 2. Ако се стигне до кабинет, Националният съвет потвърди четиримата досегашни вицепремиер и министри. 3. Приехме решение да предложим на коалиционните партньори един по-стегнат ред на вземане на решения в коалицията, защото това досега беше проблем – нарушената комуникация. Това да стане чрез специалния секретариат към коалиционния съвет, но и с един ангажимент – ключови решения от национална сигурност, от външн политика, от национален интерес на България да се вземат само след предварително съгласуване в коалиционния съвет и тогава да се действа. 4. Националният съвет реши, ако първият мандат не се осъществи и ни бъде връчен трети, по желание на президента и по силата на Конституцията, да положим всички усилия и да водим преговори за съставяне на кабинет, защото основната ни цел е да има редовно правителство и работещ парламент, който да гарантира стабилност на държавата и сигурност на семействата в следващите трудни месеци.
Това написа лидерът на БСП в пост във фейсбук

Агресията, посегателството към хора и чупенето на паметника на Съветската армия е недопустим вандалски акт.

Осъждаме най-остро насилието и омразата.

Паметниците са нашата история. Унищожавайки тях, унищожавате българската памет.

Разбираме, че това е организирана провокация за засилване на противопоставянето и насаждане на омраза.

Настояваме правителството, областната управа и общината веднага да вземат мерки, за да гарантират целостта на паметника и сигурността на гражданите.

Както и правоохранителните органи да разкрият извършителите и те да понесат своята отговорност.

Питаме самонареклите се евроатлантически партии – насилието, побоят над хора и саморазправата европейски ценности ли са?

Очакваме всички политически партии да се разграничат от този вандалски акт и да спрат да противопоставят едни българи срещу други.

Историята ни е обща и трябва да я пазим.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!