Facebook

Позиция на Националния съвет на БСП във връзка с войната в Украйна

НС ще обсъди 11 партии и организации да подкрепят БСП на изборите Декларация на БСП, приета с пълно единодушие

БСП в цялата си история е била партия на мира и сътрудничеството. От съпротивата срещу Балканската и Междусъюзническата война и позициите за неучастие на България в Първата световна война в началото на 20-ти век, за неутралитет във Втората световна война, до протестите срещу военната операция в Сърбия в неговия край и проведената без санкция на ООН война в Ирак през 2003 г. Като партия на мира БСП винаги е отстоявала търсенето на дипломатически решения и е отхвърляла диктата на силата.

БСП осъжда ескалацията на конфликта в Украйна и предприетата военна офанзива на руската армия. Тези действия са в нарушение на Устава на ООН и принципите, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки. Заедно с това настояваме международната общност да сложи край на двойните стандарти в прилагането на международното право.

БСП настоява за незабавно прекратяване на военните действия от страна на Русия и връщане на двете страни в конфликта на масата на преговорите, за да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден шанс на политическите и дипломатическите усилия за намиране на трайни взаимноприемливи решения. Изразяваме нашата искрена човешка съпричастност към украинския и руския народ, които чувстваме близки.

БСП не подкрепя въвеждането на икономически санкции от страна на ЕС срещу Руската федерация, тъй като те се доказаха в годините като неефективни и безрезултатни, както и с оглед на бъдещите негативни последици от тях за българската икономика и за гражданите.

БСП настоява правителството да изготви план за противодействие на последиците от конфликта въз основа на анализ и на ефекта върху българската икономика от поетапно въвежданите санкции и на очакваните ответни мерки. Предлагаме да се предвиди доставянето на хуманитарна помощ за жителите от засегнатите райони, особено в тези от тях, населени с етнически българи, които също са обект на военни атаки. В тази връзка призоваваме българските социалисти да се включат в дарителската акция, обявена от Българския червен кръст в помощ на украинските граждани. Очакваме да започне подготовка и организация за приемане на бежанци от засегнатите от войната райони на Украйна, като границите ни останат отворени за тях. Кметовете, издигнати и подкрепени от БСП при възможност да подготвят настаняване в подходящи общински обекти.

БСП подкрепя позициите и действията на Парламентарната група на „БСП за България“ и на министрите, излъчени от БСП във връзка с кризата в Украйна. Възлага на социалистите в законодателната и изпълнителната власт да не подкрепят въвеждането на икономически санкции, да отстояват мира, диалога и дипломатическите усилия за трайно разрешаване на конфликта.

Отправя призив съвременни събития да не се използват като повод за злоупотреба с историческата памет на народа ни. Това се отнася както за героизма на воините – руски, но също и украински, румънски, финландски – в Освободителната война, върнала България на световната политическа карта, така и за участниците в победата над нацистка Германия, сложила край на най-мракобесния и кървав период в историята на човечеството.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!