Предложение на БСП слага край на висящите кабели в столицата и другите големи градове

Предложение на БСП слага край на висящите кабели в столицата и другите големи градове
На вчерашното си заседание Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения прие окончателно заедно с БСП на второ четене Закона за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура.

С приетите, по предложение на народните представители от ПГ на „БСП за България“, разпоредби на чл. 63 от новоприетия закон се слага край на безразборното разполагане на кабели на телевизионните и интернет оператори по стълбовете и фасадите на сградите в столицата и другите големи градове на страната.

Съгласно приетите текстове на закона, кабелните електронни съобщителни мрежи ще се разполагат подземно.

Изключение от това правило ще бъдат случаите извън границите на урбанизираните територии или в урбанизирани територии, но с население до 10000 жители, където разполагането ще може да се извършва и въздушно.

„Един много наболял и определено загрозяващ градската среда проблем ще бъде решен с новите текстове на закона.

Познатите ни от всички райони на големите градове в страната паяжини от жици и хиляди стърчащи и висящи кабели ще изчезнат завинаги под земята“, коментираха от БСП.

Според тях премахването на мрежите от кабели и жици по стълбовете ще гарантира по-добро качество на услугите и по-голяма безопасност.

„Гръмотевичните бури вече няма да представляват опасност за телевизори, приемници, рутери и др. домашни уреди, включени към електронната мрежа“, категорични са от левицата.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!