Проф. Иво Христов към министър Захариева: Как защитихте българите в Украйна?

Проф. Иво Христов към министър Захариева: Как защитихте българите в Украйна?
Кога правителството е искрено в отношението си към Русия?

„Какво предприема българското външно министерство да защити правата на българското малцинство в Украйна и в частност правото на образование на майчин език“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф.  Иво Христов към министър Захариева.

Той подчерта, че в Украйна живее най-голямата българска общност зад граница – по официална статистика около 200 хил. българи, но има данни за над половин милион българи там.

Христов припомни, че на 05.09.2017г. в Украйна е влязъл в сила нов закон за образованието, с който след 5 клас единственият език на обучение е украинският, а майчиният ще може да се изучава само в началните училища.

„Европейски държави, които имат свои малцинства в Украйна, дори по-малки от българското, реагираха веднага срещу този закон – Полша, Унгария, Румъния и Молдова остро възразиха срещу това ограничаване на правата на малцинствата.  Българската държава едва след седмица изрази в официална позиция безпокойство във връзка с отражението на приетия закон“, обясни той.

Проф. Христов заяви, че изпратеното на 14.09.2017г. писмо от външните министри на България, Гърция, Румъния и Унгария до министъра на външните работи на Украйна, до генералния секретар на Съвета на Европа и върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства е със закъсняло действие.

„Българската дипломация трябваше да формира позиция в защита на хилядите  украинските граждани с български етнически произход още при обсъждането на приетия закон, което продължи няколко месеца“, категоричен бе той.

„Каква е политиката на Република България по отношение на Руската федерация  и как Министерството на външните работи планира да действа в контекста на твърденията от годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2016г.?“, попита още проф. Христов министър Захариева.

По думите му от годишния доклад оценката на изпълнителната власт за рисковете, опасностите и заплахите, идващи от Руската федерация, повдигат темата за бъдещето на двустранните ни отношения.

„Не знам кога българското правителство е искрено – когато твърди, че издига на много високо ниво отношенията с Русия или когато турпилира всякакви възможности за каквито и да било плодотворни отношения между двете ни страни“, заключи проф. Христов.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

„Какво предприема българското външно министерство да защити правата на българското малцинство в Украйна и в частност правото на образование на майчин език“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на #БСПзаБългария Проф. Иво Христов към министър Захариева. Той подчерта, че в Украйна живее най-голямата българска общност зад граница – по официална статистика около 200 хил. българи, но има данни за над половин милион българи там. Христов припомни, че на 05.09.2017г. в Украйна е влязъл в сила нов закон за образованието, с който след 5 клас единственият език на обучение е украинският, а майчиният ще може да се изучава само в началните училища. „Европейски държави, които имат свои малцинства в Украйна, дори по-малки от българското, реагираха веднага срещу този закон – #Полша, #Унгария, #Румъния и #Молдова остро възразиха срещу това ограничаване на правата на малцинствата. Българската държава едва след седмица изрази в официална позиция безпокойство във връзка с отражението на приетия закон“, обясни той.Проф. Христов заяви, че изпратеното на 14.09.2017г. писмо от външните министри на България, Гърция, Румъния и Унгария до министъра на външните работи на Украйна, до генералния секретар на Съвета на Европа и върховния комисар на #ОССЕ по въпросите на националните малцинства е със закъсняло действие. „Българската дипломация трябваше да формира позиция в защита на хилядите украинските граждани с български етнически произход още при обсъждането на приетия закон, което продължи няколко месеца“, категоричен бе той.

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в 3 ноември 2017 г.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!