Facebook

Проф. Иво Христов: На 26 март за пореден път победи статуквото и машината за произвеждане на изборни резултати

Проф. Иво Христов: На 26 март за пореден път победи статуквото и машината за произвеждане на изборни резултати Проф. Иво Христов: В контекста на атентатите от последните дни- да се готвим за предстоящи турболенции

Гражданската инициатива от предизборната кампания с мотото „Кога, ако не СЕГА? Кой, ако не ние?” се институционализира като форум за редовни срещи и дебати. На тях пловдивчани и проф. Иво Христов ще обсъждат проблеми и ще търсят решения. Това стана ясно снощи, когато социалният учен, вече в качеството му на народен представител, и подкрепилите го граждани на Пловдив очертаваха посоката и главните цели в бъдещите съвместни действия. Идеята е да бъде създадена мрежа от експерти в различни области, които със своите познания и компетентност да подпомагат парламентариста.

От друга страна събиранията ще служат за анализ на текущата ситуация в страната и чужбина. В тази връзка проф. Христов коментира резултатите от предсрочния вот като изтъкна, че международните фактори ще стават все по-определящи за случващото се у нас. В контекста на атентатите от последната седмици, той предупреди да се готвим за предстоящи турболенции, защото времето на спокойствие вече е отминало.

„На 26 март за пореден път победи статуквото и машината за произвеждане на изборни резултати”, категоричен е професорът по социология на правото. По думите му, най-старателно укриваната тайна е -колко е действителният избирателен корпус в България. „Ако е 6.9 милиона български граждани, както сочат официалните данни, това означава, че едно малцинство е спечелило срещу друго малцинство и продължава тенденцията за непредставителността в българската политическа система”, каза проф. Христов и подкрепи извода си факти за избирателната активност.

Повече от половината българи не участват в изборите, не се интересуват от политическия процес и не виждат смисъл от него. А тази тенденция все повече се разпростира сред младите хора. „Бъдещето на нацията не свързва своето бъдеще с тази нация. Младите не свързват своя личен жизнен просперитет с просперитета на България”, подчерта пловдивският депутат. Той открои още една особеност – изборите се печелят от малцинства, които не са мотивирани от идеологически проекти, какъвто не е победителят ГЕРБ – типична клиентелистка структура.

Нейната върхушка се състои от бивши номенклатурни кадри и хора от бившите тайни служби. „Те поне са откровени като обещават това, което работи повече от 130 години по тези географски ширини – облаги на държавната и общинска трапеза”, отбеляза социалният анализатор. Според него, ГЕРБ възпроизвеждат политически практики, които убиват политиката, защото я заместват с клиентелизъм от най-елементарен дивашки балкански вид. В този смисъл ГЕРБ е група от приятели на всяка власт, от която се получават материални, биографични облаги и  възможности за кариерно израстване. Паралелно с този процес, по думите на проф. Христов, върви още един мощен – на морално-естетическо и идеологическо оскотяване на населението. Синергичният ефект на двата процеса може да се види в средносрочна перспектива, като взривяване на България отвътре.

„На елементарно битово ниво това вече се вижда” – каза той и даде пример: „На примитивните или в средните технически нива на българската индустрия (която е предимно аутсорсинг) няма кадри, поради общата неграмотност и нежеланието на българските капиталисти да плащат адекватна цена за труда”. При тези условия българите търсят реализация в чужбина и професорът прогнозира, че у нас ще остане социалната шлака, а тя възпроизвежда модела „ГЕРБ”, който не предлага шансове за амбициозните и целеустремени хора.

Проф. Иво Христов отдели място в анализа си на прецедента в тези избори – ДОСТ. „За първи път видяхме участие на партия, която е финансирана и организирана от чужда държава”, посочи той. Според него, въпреки широко разпространеното клише, ДПС никога не е било оръжие на Анкара. Той обясни, че България е избегнала съдбата на Босна и Югославия, разбира се, на цената на обръчи от фирми (казано от самия Доган), клиентелизъм, корупция и цели региони в страната, отдадени като феодални владения.

„Това, което идва по линия на ДОСТ, обаче се цели не в отделни региони, а в цялата държава – иска се цялата Източна Румелия да стане част от друга държава”, предупреди геополитическият анализатор. Той обвини българския политически елит, че е допуснал регистрацията на ДОСТ, заигравайки с Ердоган. Според него, за първи път имаме огромен проблем, допуснат от политическата ни класа, която няма елементарна представа за света.

„Засега беше частично капсулиран с неуспеха на ДОСТ да влезе в 44- то НС, но се вижда, че турският етнически вот в чужбина е овладян от небългарска партия”, коментира проф. Христов. Той смята, че ДОСТ имат потенциал за растеж на българска територия предвид постигнатите резултати в Кърджали, Бургас и Айтос. Неговите опасения са, че в най-близко време, при ново парламентарно завъртане на рулетката ще се възпроизведе съдбата на Македония. „Там се започна с една албанска етническа партия, после две, а сега са четири, поставиха на масата платформа, написана в Тирана, и се заговори за края на Македония”, обясни проф. Христов.

„БСП не можа да спечели тези избори, защото имаше срещу себе си машина – държавната и общинска клиентела и свързаните с нея преки или косвени бенефициенти на трапезата”, коментира проф. Христов резултатите на столетницата. Според него вотът превърна социалистите в незаобиколим фактор в парламента като най-голямата опозиционна сила. По думите му БСП не загуби заради агресивно или ляво говорене, нито заради изведени от контекста думи на Нинова за демокрацията.

Той е убеден, че левицата трябва да има още по-остра риторика.  За проф. Христов перспективата пред социалистическата партията е да стане реален изразител на интересите на младите, на икономически активните, самонаелите се българи. „БСП трябва да стане истинска лява партия тук и сега, да бъде патриотичната партия, чиято първа задача е запазването на страната”, подчерта депутатът. „БСП трябва да спре да се оправдава за миналото и да започне да обвинява, като първо каже, че тази система е порочна”, смята той.

„При сиромашко население – 60-70 % на и под прага на бедност, у нас е пълно с десни партии – маргинали в рамките на статистическата грешка, ни занимават по телевизиите всеки ден и никой не говори за важните проблеми”- обясни парадокса на родната политическа картина анализаторът. Според него една трета от вота за БСП е на хора, които никога по-рано не са гласували за червените. Другата част е т. нар. флуктуиращ електорат, т. е. ту гласува, ту не гласува. Третата част са верните войници на партията, които са около 12 %.

„БСП се намира на Рубикон. За нея гласуваха хора, които имат очаквания. Ако тя сега ги излъже, ще изтече много скоро в канализацията на историята. Както е ясно, в природата, а и в политиката- няма празно пространство. То ще бъде запълнено от нещо ново, но на каква цена?”, завърши народният представител от гражданската квота в „БСП за България”.
Източник: bsp.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!