Facebook

Проф. Румен Гечев: БСП изведе Радев в политиката и разминаването ни с него сега не е в негова полза

Проф. Румен Гечев: България е на кръстопът по социално-икономически показатели Според депутатът от левицата президентът и БСП имат различни приоритети – за социалистите най-важно е приемането на бюджета и добруването на хората
„Има недоразумение, което изглежда е целенасочено.

За предложението на Франция се знае много отдавна. Българската социалистическа партия има категорична позиция по темата Македония и ние по никакъв начин няма как да позволим да бъде гласувано такова предложение, поради простата причина че РСМ не е изпълнила договора от 2017 година. И след като той не е изпълнен, е много странно как България позволява чужди премиери и президенти да дават предложения на българския народ.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му е важно, че това писмо е пристигнало в българския парламент и е важно да се види кой и как ще гласува. „Българската социалистическа партия ще гласува твърдо против каквито и да е компромиси. Ние държим на международното право и искаме нещо много простo – Северна Македония да изпълни своята част от договора и чак след това можем да говорим“, каза още проф. Гечев.

„Всеки разумен човек вижда, че има натиск, защото НАТО и ЕС лидерите им искат да затворят кръга с Балканите и тази следваща крачка е свързана със Северна Македония. Те си имат геополитически интереси“, добави депутатът от левицата и подчерта, че това не може да стане за сметка на българския национален интерес.

„Истината е, че в момента има някакво напрежение. На политическата арена г-н Радев беше изведен от БСП и ние изиграхме основна роля при неговото избиране. Ние не можем да се съгласим и няма как да нямаме различия с него по следния въпрос: според нас приоритет в момента има приемането на бюджета, запазване на управлението и единствено адекватното и важно е стабилизирането на страната преди наближаващия тежък сезон, отколкото да се занимаваме с това какви евентуални разговори е водил премиерът“, обясни Румен Гечев по за текущата ситуация и приоритетите на социалистите.

„По отношение на родолюбието, право на президента си е как да говори, но разминаването не е в негова полза. Абсолютно сигурен съм, че обществената подкрепа ще бъде в полза на БСП“, категоричен е народният представител от „БСП за България“.

„Бюджетът трябва да бъде подкрепен. Това е логично и необходимо на българския народ. Нека поясним, че евентуалното торпилиране означава служебни правителства, липса на парламент и влизане в есенно-зимния сезон с избори. А в момента всички страни членки на ЕС разработват мерки, свързани с увеличението на цените на енергийните носители. Европа има сериозен проблем, възникнал от това, че подаването на природен газ ще бъде намалено в няколко десетки процента. И това означава, че индустриите и домакинствата ще бъдат поставени в извънредни условия и затова вече работят по алтернативни доставки“, коментира проф. Гечев и добави, че нищо добро не ни чака, ако продължим да се занимаваме с остри политически конфронтации, защото в момента е необходимо, независимо от политическите си различия, партиите да поставят интереса на хората на първо място.

В заключение той прогнозира, че партиите ще направят така, че бюджетът да бъде приет. „Дали след това ще има успешен или неуспешен вот на недоверие, зависи от политическата аритметика. Истината е, че никой не иска избори, тъй като нито сме готови, нито ще променим нещо съществено. Приоритетът трябва да бъде приемането на актуализацията на бюджета, защото в противен случай рискуваме да оставим българския бизнес без компенсации“, завърши проф. Румен Гечев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!