Путин нареди: Русия засилва сигурността по границите си заради събитията в съседни страни

Путин нареди: Русия засилва сигурността по границите си заради събитията в съседни страни

Русия предприема мерки за обезпечаване на сигурността по границите си във връзка със случващото се в Турция, Армения и Казахстан, съобщи говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от RT в понеделник (18 юли).

Той побърза да уточни, че събитията в трите държави не би следвало да се квалифицират по един и същи начин.

„Едва ли е възможно да се квалифицира по един и същи начин това, което се случва в различните държави, граничещи с Русия, всеки отделен случай трябва да се анализира поотделно. В единия случай, без съмнение, става дума за опит за силов държавен преврат, довел до многобройни жертви, в друг – за различни криминални проявления“, каза Песков в отговор на въпрос дали Кремъл вижда връзка между дестабилизацията на ситуацията в Турция, Армения и Казахстан.

По думите на президентския говорител сигурността на руските граници се обезпечава надлежно, а ситуацията внимателно се следи.

„Несъмнено появата на подобни турбуленции в близост до нашите граници предизвиква тревога. Всичко това, несъмнено, ни принуждава да следим крайно внимателно ситуацията и да я анализираме. Сигурността на страната и особено пограничният й периметър са добре защитени. Но, разбира се, предвид постъпващата информация, се вземат необходимите допълнителни мерки“, отбеляза той.

В арменската столица в неделя група въоръжени мъже завзеха полицейско управление и взеха за заложници шестима души, сред които заместник-началникът на полицията на Армения ген.-майор Вардан Егиазарян и зам.-началникът на полицията на Ереван полк. Валерий Осипян. Тази сутрин един от заложниците бе освободен, но кризата продължава. Нападателите настояват за освобождаването на лидера на радикалния опозиционен Фронт за обществено спасение „Нова Армения“ Жираир Сефилян и заплашват с държавен преврат.

Тази сутрин бе съобщено и за престрелка в Алмати, където неизвестни въоръжени лица откриха огън срещу Алмалинското районно управление на МВР в най-големия казахстански град. Полицията съобщи, че престъпниците са нападнали и подразделение на Националната служба за сигурност.

При престрелката са загинали четирима полицейски служители. Осем души са настанени в болница в тежко състояние. По предварителна информация нападателите са двама, въоръжени с автоматично оръжие.

Оперативният щаб за борба с тероризма в Алмати съобщи, че единият от престъпниците е арестуван. От министерството на вътрешните работи уточниха, че задържаният е заподозрян за убийството на жена, извършено миналата седмица. По-късно бе съобщено за задържането и на втория участник в стрелбата.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!