„Российская газета“: „Братушките“ от България играят ва банк с НАТО

"Российская газета": „Братушките“ от България играят ва банк с НАТО

Защо България се присети за своята „миролюбивост“ точно преди срещата на върха на НАТО? Отговор на този въпрос търси в анализа си за „Российская газета“ журналистът Владислав Воробьов. Поводът е отказът на властите в София за участие в общата флотилия на НАТО в Черно море.

Според журналиста България използва момента, за да изтъргува своя бунт срещу допълнителни финансови средства за въоръжаване. Игра, която страната играе не от вчера, а още от времената на Варшавския договор.

„София се обяви против идеята за създаване на обединен флот на НАТО в Черно море. Ръководството на страната изведнъж си спомни, че България е миролюбива страна (интересно защо не се сетиха за това при влизането в НАТО) и каза „не“ не на кого да е, а на страшния северноатлантически пакт. Въпросното заявление може да се стори изненадващо само на човек, който не разбира нищо от балкански манталитет“, въвежда в темата авторът.

„Не е тайна, че във времената на Варшавския договор българите живееха за сметка на „колетите“ от Москва. След поредната „братска“ целувка между комунистическите вождове Леонид Брежнев и Тодор Живков България незабавно получаваше стотици милиони за развитие на селското стопанство или за строеж на заводи и магистрали. В замяна от София не се искаше много: само да се кълне във „вечна дружба“. И българите въодушевено се кълняха.

А след години, когато СССР се разпадна и финансовите потоци от Москва секнаха, също толкова въодушевено обявиха руснаците за „окупатори“, а Русия – за „империя на злото“. Впрочем и досега много българи я наричат така“, пише Воробьов.

Авторът обяснява как след рухването на съветската империя България започва да си търси нова „хранилка“ и не след дълго я открива в лицето на НАТО и ЕС, които бързо прилапват апетитната от геополитическа гледна точка хапка.

„Това се случи в годините, когато Евросъюзът не пестеше средства за разширяването си на Изток. Но времената се промениха. Сега нито НАТО, нито ЕС имат излишни милиони за осигуряване на охолен живот в периферията. Грантовете, субсидиите и програмите за развитие стремително намаляват. Сега напротив, НАТО иска от членовете си да увеличат рязко държавните разходи за „отбрана“. А откъде да извади България, с нейния скромен бюджет, милиони за нови натовски танкове и самолети? С други думи, „хранилката“ отново се изпразни“, пише „Российская газета“.

Според автора властите в София са наясно с това и използват ситуацията преди срещата на върха на НАТО във Варшава, за да се пазарят.

„България е все още далеч от антиевропейската и антинатовска истерия. Макар че ако ситуацията не се промени в близките години, нищо чудно да стигне дотам. Историята, както е известно, се повтаря. Засега в България все още постъпват някакви средства от ЕС. Което означава, че сега е моментът страната да се изтъргува добре. Българските власти са майстори в това. Друг е въпросът, че не всеки път им се получава. Защото Брюксел също знае как да си пази ръцете от извиване. Достатъчно е да си спомним за закриването на проекта „Южен поток“, който можеше да донесе големи приходи на София, но така и не ги донесе, отчасти и заради крайната недалновидност на българското правителство“, пише авторът.

По думите му България все пак е решила да си изпробва късмета. „Няма съмнение, че това е целта на „гръмкото“ изявление на София във връзка с черноморската флотилия на НАТО“, твърди журналистът. И припомня официалните изявление на българския премиер Бойко Борисов, на президента Росен Плевнелиев и на министъра на отбраната Николай Ненчев от миналата седмица, когато и тримата заявиха в един глас, че България няма да подкрепи идеята за флотилия в Черно море във вида, в който се предлага.

„Струва си да обърнем внимание, че изявлението бе направено точно в навечерието на срещата на върха на НАТО във Варшава, където, според експертите, се очаква оспорвана битка между агресивните русофоби и набиращите популярност в Европа русофили.

Очевидно в София са решили, че сега е моментът правилно да си изиграят „козовете“ в предстоящата „игра“. Ако „печалбата“ се окаже прилична, то България, по всичко изглежда, ще забрави временно за своята „миролюбивост“. И така до следващата „игра“, заключава авторът.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!