Facebook

Румен Гечев, БСП: Предлагаме европейски подход за пенсионната реформа. Не можем да я отлагаме повече

Проф. Гечев: Управляващите не идват на работа. Имат непреодолими жестоки противоречия вътре в коалицията БСП подкрепя: 120 лв. добавка за пенсионерите за трите месеца, 370 лв. минимална пенсия и промяна на индекса за изчисление на пенсиите

„В ситуация сме, в която нямаме сформирано управляващо мнозинство, а навсякъде по света бюджетът се внася от такова. Тъй като няма такова, има противоречия. Числата и изводите, обаче, са коренно различни. Ние предлагаме да приложим европейските практики. 120 лева за всички пенсионери за трите оставащи месеца – това е европейска практика. Всички членове на ЕС подпомагат своите граждани в ковид кризата. Тези 120 лева са заради ковид кризата и са временна мярка.“ Това посочи народният представител от ПГ на „БСП за България“ по БНТ.

По думите му българските пенсионери са били ощетявани през последните години, защото размерът на пенсиите изостава като дял в нашия БВП спрямо същия дял в другите страни. Той подчерта, че има и диспропорция в пенсиите – учителите, пенсионирани преди 15 години получават за един и същ трудов стаж по-ниски пенсии от тези, които са се пенсионирали преди няколко години.

„Предлагаме да индексираме пенсиите спрямо осигурителния доход, който всеки един от нас е внасял в осигурителната система. Вариантът на БСП беше отхвърлен. В тази ситуация ние предлагаме 120 лв. помощ за пенсионерите и второ – не можем непрекъснато да отлагаме пенсионната реформа. Пенсионната система на България се намира в скандална ситуация. Нужно е незабавно да се пристъпи към въвеждането на коефициента за трудов стаж. А от следващата година, ще предложим още веднъж нашия вариант за индексация. Предлагаме европейски подход“, поясни Гечев.

Народният представител от левицата уточни, че БСП подкрепя: 120 лв. за пенсионерите за оставащите три месеца, 370 лв. минимална пенсия и промяна на индекса за изчисление на пенсиите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!