Румен Гечев: България е №1 по корупция в ЕС и извън него

Румен Гечев: България е №1 по корупция в ЕС и извън него
„България е номер 1 по корупция. Това сочи изследване на МВФ  за 31 страни от Европа. Лошата новина за нас е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа  с 29,6 от БВП. Турция е на второ място.”

Това заяви пред БНТ проф. Румен Гечев, депутат от ПГ на „БСП за България”.

Той добави, че средното ниво за ЕС е 15%. Той показа и още едно изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година.

„Първото им изречение от изследването им за ЕС е, че- България е не е само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната”, каза той и добави, че не опозицията, а международни организации констатират това.

Професорът се позова и на данни от доклада на Агенция „Митници”, публикуван само дни след гласуването на вота на недоверие. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари са за 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата, са били 22 млрд. къса.

На предположението на водещия, че много хора са отказали да пушат цигари, Гечев се усъмни, че половината пушачи у нас са ги спрели заради кризата. По отношение на заловения тютюн, данните в митническия доклад са идентични. „През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн, срещу 51 тона през 2016 г.

Данните на доклада на Агенция „Митници” сочат, че България е №1 по корупция и сива икономика и в ЕС, и извън него”, отсече Гечев. Той уточни, че малко по-големите приходи от акциза на горивата идват заради повишената цена на петрола на международните пазари.

„В доклада пише, че повишени цените на суровия петрол за 2017 г. са с 23,4%  спрямо предходната”, посочи професорът, но поясни, че въпреки сериозния скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години е почти един и същ.

Той показа и доклада на ДАНС за системата БАЦИС, в който пише, че с една парола се е влизало от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това- кой е влизал в нея.

„Бойко Борисов бодряшки ни подканяше да обръщаме и кофите за боклук и ако не намерим цигари без бандерол, то значи, че сме преборили корупцията и контрабандата. Пред МС сигурно няма кутии без бандерол в кофите за боклук, но около пазарите и други места не е така”.

Това заяви пред БТВ Христо Проданов, депутат от ПГ на „БСП за България”. Той посочи, че в доклада на Агенция за „Митници” ясно е посочено, че  има неизпълнение в събрания акциз от цигари в размер на 50 млн.лева за 2017 г.

Тази информация достига до вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!