Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва като президент и вицепрезидент +ВИДЕО

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва като президент и вицепрезидент +ВИДЕО
Ген. Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва като президент и вицепрезидент. В първата си реч пред Народното събрание той се обяви за изпълнение на очакванията на хората от референдума и борба с корупцията.

Радев е петият президент на България.

Той пристигна в парламента със съпругата си и първа дама Десислава Радева.

Първите думи на новоизбраният президент Румен Радев: “ Благодаря за честта да бъда президент на държава с многолика история“.

„Държавност се гради с натрупване. Затова искам да изразя благодарност към моите предшественици- Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първонов и Росен Плевнелиев“, каза още Радев.

Да се ограничат парите за партиите

Радев е за намаляване на пратийните субсидии, но признава, че без пари те ще станет податливи на лобисти и корупция.

„Проведеният референдум, макар и под задължителния праг, показа, че хората искат личности, както и намаляване на субсидията“, каза още новият държавен глава.

„Българите искат личности в парламента“, посочи Радев.

Корупция

Радев: Считам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание“.

„Съдебната реформа не трябва да се приема като панацея за справяне с недъзите на обществото. Без обединени усилия и без непримиримостта на обществото няма как да се справим с корупцията и престъпността”, категоричен бе той.

За правомощията на президента

„Като президент нямам амбицията да превишавам конституционните си правомощия, но няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване. Никоя институция не е способна сама да постигне големи национални сили. Ще използвам всички възможности за насърчаване на диалога между институциите и обществото. Защото не партийният монопол, а диалогът е гаранция за демократичното развитие на страната“, заяви в първата си реч Радев.

43-тото НС ще живее още една седмица

„Имате още една седмица“, обърна се Радев към председателя на 43-ото Народно събрание и към депутатите.

В заключение новоизбраният президент се обърна към гражданите: „Заедно с г-жа Йотова ще вложим всичките си сили, за да оправдаем доверието ви“.

Докато Радев говореше, в залата депутатите вдясно започнаха да шумят, при което той спря за кратко. Наложи се председателката на НС Цецка Цачева да ми за ред в залата.

„Надявам се чрез назначения от вас служебен кабинет да съдействате за намаляване на политическото напрежение, което съпътства естествено всяка предизборна кампания“, каза председателят на 43-ото НС Цецка Цачева.


Румен Радев
стана президент, след като спечели балотажа срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Преди да се включи в надпреварата, той беше командир на Военновъздушните сили на страната. Заедно с Илияна Йотова за вицепрезидент бе издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП.

На 22 януари приключва мандатът на Росен Плевнелиев и новоизбраният президент Румен Радев ще поеме поста на специална церемония.

Източник: flashnews.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!