Facebook

Румен Радев първо обявява екипа си – после праща половината за министри в служебния кабинет! Ето ги поименно

Радев първо обявява екипа си - после праща половината за министри в служебния кабинет! Ето ги поименно Бъдещите секретари на президента Румен Радев ще поемат основните ресори в служебния кабинет, който той трябва да назначи, съобщиха близки до екипа, цитирани от “24 часа”.

Това обяснява и категоричната позиция на генерал Румен Радев, че първо ще обяви екипа, с който влиза на “Дондуков” 2, а по-късно и състава на служебния кабинет.

Очаква се да се повтори схемата, която подготвяше действащият президент Росен Плевнелиев – служебни министри (при евентуален трети негов кабинет, от какъвто той се отказа) да станат секретарите му. А за премиер се сочеше шефът на кабинета му Росен Кожухаров.

Така сред по-сигурните имена за служебни министри влиза и това на бившия кмет на село Труд Николай Копринков. Той е със запазено място в екипа на Радев за “Дондуков” 2. Беше в инициативния комитет за издигането на генерала и вече потвърди, че ще е секретар на президента. Но от лоялност отказа да коментира с какъв ресор. Очаква се и в президентството, и в служебния кабинет да поеме регионалната политика.

До името на Копринков се е стигнало, след като Костадин Паскалев е отказал на Радев да е регионален министър. Твърдо не искал да се занимава повече с политика, след като подаде оставка от Изпълнителното бюро на БСП.

Последно журналистката Елена Йончева отказала да оглави президентския кабинет, тя ще стане само съветник на Радев.

Според запознати обаче с успех приключили разговорите с проф. Емилия Друмева, която е перфектен юрист и конституционалист – да е юридически секретар на Радев и служебен правосъден министър.

Финансов министър в служебния кабинет най-вероятно ще е Кирил Ананиев. Заместникът на Владислав Горанов е признат от всички партии експерт, в министерството е вече няколко мандата при различни правителства. Той обаче няма да става президентски съветник, обясняват колеги на финансиста.

За външен министър е предложен на директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. Той бе зам.-министър в кабинета “Станишев” и посланик в Лондон.

Сред имената с потенциален ресор еврофондове, отношения с ЕС и подготовка на председателството е и това на Гергана Паси. Тя бе евроминистър в кабинета “Станишев”, а след излизането си от реалната политика продължи да се занимава с европейски теми. За да кооординира българското председателство обаче, се предполага да е вицепремиер.

Възможно е Богомил Бонев да поеме отново МВР, след като бе начело на ведомството преди близо 20 г., по време на правителството на Иван Костов.

За здравен министър се обсъжда Таня Андреева. Бе на този пост в кабинета “Орешарски”.

Олимпийски шампион се чака в спортното министерство – Йордан Йовчев или Таню Киряков.

Най-голямата загадка продължава да е името на бъдещия служебен премиер. Според слухове Радев обсъжда за поста бившия шеф на БАН проф. Стефан Воденичаров. Той обаче отрече с него да е говорено за това.

Завъртя се и името на бившия парламентарен шеф и ексдепутат от НДСВ проф. Огнян Герджиков. Той също отрече да са го канили.

Сред екзотичните идеи пък е ексвоенният министър Николай Цонев, но пред БЛИЦ ни той отрече подобно нещо.

Според запознати най-голямата драма на Румен Радев в момента е, че в България няма толкова добри експерти, които да не са вече обвързани с дадена политическа сила. Той не иска кабинетът да е само от червени. Да се изготви и списък за областни управители, е поръчал Радев. Щели да бъдат сменени кадрите в онези области, в които БСП отчита по-сериозни проблеми в подготовката за предстоящите парламентарни избори. Дори вече била създадена банка от кадри, които евентуално да поемат работата. Кандидатите трябвало да отговорят на критерии, спуснати от Радев и “Позитано” 20.

Тази практика не е нова – областни управители са сменяни и от последните две служебни правителства на Марин Райков и проф. Георги Близнашки.

Преди да излъчи своя кабинет, Радев трябва да разпусне 43-ото Народно събрание. Очаква се да направи това на 2 февруари. В такъв случай предсрочният парламентарен вот ще е на 2 април.
Източник: blitz.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!