Румен Радев: Трябва да обърнем сериозно внимание към наболелите въпроси в отбраната

Румен Радев: Трябва да обърнем сериозно внимание към наболелите въпроси в отбраната
Румен Радев: Днес трябва да обърнем сериозно внимание на наболелите въпроси, касаещи състоянието на отбраната и перспективите за развитие на въоръжените ни сили

Това каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев след като удостои двама военнослужещи с висше офицерско звание, предаде БГНЕС.

„Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на опасната тенденция на отлив на личен състав от въоръжените сили, за решително издигане на социалния статус и на престижа на военната професия.

Необходимо е, разбира се, да се търси балансът между двата важни компонента във въоръжените сили – човешкия фактор и материалните средства.

В това отношение и политическото и висшето военно ръководство ще имат своите огромни изпитания, защото всички тези средства, които се очаква да бъдат вложени в отбраната трябва да градят способности по най-ефективен и ефикасен начин”, каза Румен Радев.

Два приоритета в работата си – преодоляването на съществуващия некомплект от личен състав и модернизацията на сухопътните войски, изброи генерал-майор Михаил Попов, който поема командването на най-големия вид въоръжени сили.

Той се обърна към президента и вицепремиера и министър на отбраната като има каза, че разчита на тях, че професионалната военната експертиза, която ще предоставят ще бъде в основата на решаването на проблемите и предизвикателствата.

Михаил Попов стана командир на Сухопътни войски, след като преди това беше заместник-командир.

Днес звание „генерал-майор” получи и Данчо Дяков, който е съветник по военната сигурност на президента.

Румен Радев посочи, че връчва пагони за следващо офицерско звание на „двама достойни и уважавани български офицери”.

„Това удостояване е израз на техните професионални постижения, безспорен опит и лични качества”, заяви върховният главнокомандващ.
Източник: epicenter.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!