Facebook

Русия се кани да удвои БВП за 18 години. Реално ли е това?

Русия се кани да удвои БВП за 18 години. Реално ли е това? Русия може да удвои БВП към 2035 година, смята бившият министър на финансите на Русия Алексей Кудрин, който е автор на новата икономическа програма, подготвена за президента Владимир Путин, и оглавява един от основните мозъчни тръстове на страната – Центъра за стратегически разработки (ЦСР).

За целта трябва да се направят сериозни реформи, които да променят структурата на руската икономика, посочва той.

От криза към растеж

„Сега икономиката на Русия се развива по-лошо, отколкото по време на застоя в СССР“, така Кудрин започна изказването си на Гайдаровския икономически форум в Москва на 13 януари. Кризата и девалвацията на рублата през 2014 година доведоха до спад на БВП през 2015 година с 3%, а през 2016 година се очаква понижение с 0,5%, сочат данни на Министерството на финансите на Русия.

Напълно реално е да се подобри ситуацията, а за целта трябва да започнат структурни реформи, за които в правителството се говори вече много години, посочва Кудрин. „Стъпките, които страната, правителството и президентът трябва да направят, не са обикновени и са доста сериозни“, каза Кудрин. По думите му структурните реформи трябва да решат проблемите с демографското предизвикателство, недостига на инвестиции, включително и проблема със санкциите, отдръпването от световните финансови пазари, технологическото изоставане, ниската производителност и ниското качества на държавното управление.

В аналитични бележки колегите на Кудрин от ЦСР – икономистите Павел Трунин и Евсей Гурвич – посочват, че в средносрочна перспектива годишното увеличение на БВП ще бъде 2–2,5%, но към 2025–2030-а ще се ускори до 4–4,4%, цитира документа бизнес изданието РБК. Удвояването на БВП след 19 години „не е толкова амбициозна цел“, посочват икономистите.

Прогнозира се, че икономиката на Русия ще започне да нараства още през 2017 година. Рейтинговата агенция Moodyʼs очаква, че след две години на рецесия Русия ще отчете положителен растеж на БВП на равнище 1% в края на 2017 година.

Кратък растеж или продължителен растеж?

Проблемът за руската икономика не е в това как да премине към възстановяване на растежа след кризата, а в това след кратката фаза на растеж да „не се плъзне обратно към стагнация“, каза Ксения Юдаева, първи заместник-ръководител на Руската централната банка (РЦБ), на панел на Гайдарския форум по време на оповестяването на доклада на Световната банка. Именно за това са необходими структурни реформи, посочва тя.

Основните сектори, в които се специализира Русия във външната търговия, това са секторите на световното свръхпроизводство (петрол, газ, металургия и т.н.), коментира Юдаева. „Нашата икономика трябва да промени специализацията си и да произвежда това, което не произвеждат другите, да стане по-гъвкава към предизвикателствата на глобалния пазар“, пояснява Юдаева.

Отрицателните темпове на растеж на руския БВП през последните две години са следствие от отрицателната динамика на цените на суровините, но, от друга страна, именно тази отрицателна динамика тласка към разработването на алтернативни мерки за повишаване на темповете на икономическия растеж, твърди Сергей Хестанов, съветник по макроикономика на генералния директор на „Откритие Брокер“.

Според неговото мнение двигатели на растежа могат да бъдат диверсификацията на икономиката, премахването на административните бариери и подобряването на защитата на правата на собственост, които са предвидени в концепцията за структурни реформи, предложени от Алексей Кудрин. „Тези двигатели не предполагат бурен растеж, но при успешна реализация, те ще направят растежа много по-устойчив“, уточнява Хестанов.

Прогнозата на Алексей Кудрин и ЦСР е изпълнима, при условие че се запази сегашната бюджетна и парична политика на правителството и на РЦБ, коментира Тимур Нигматулин, анализатор от групата компании ФИНАМ. „Основният проблем, с който се сблъска руската икономика още преди санкциите и спада на цените на петрола, е „капанът на средния доход“, който само тласка инфлацията нагоре“, казва Нигматулин. За да избегне този капан, РЦБ трябва да продължи да залага целева стойност за инфлацията на равнище 4%, посочва анализаторът.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!