Русия с ултиматум към Турция: Да не атакува сирийската опозиция и кюрдите

Русия с ултиматум към Турция: Да не атакува сирийската опозиция и кюрдите
Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Москва призовава Анкара да съгласува военните си удари на сирийска територия с властите в Дамаск и да избягва атаките срещу сирийската опозиция и кюрдите, предават руските медии.

„Искаме отново да обърнем внимание на необходимостта от съблюдаване на международното право и всякакви военни действия на територията на една суверенна държава да бъдат съгласувани с правителството на тази страна“, каза Захарова.

Говорителят на руското Външно подчерта, че Русия призовава Турция „да подхожда избирателно към избора на цели и да избягва да нанася удари по дислокациите на опозиционните и етническите групи, включително сирийските кюрди“.

Захарова отбеляза, че това е последователната позиция на Русия, която е била заявена и преди това.

По-рано турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че Турция е предупредила сирийските власти за на„алото на операцията „Ефратски щит“ чрез посредничеството на Русия.

Военната операция на турската армия в северния турски град Джараблус започна на 24 август. Турските власти твърдят, че операцията има за цел освобождаването на града от терористите от „Ислямска държава“,но вече нееднократно се появяват съобщения за пападения на позиции на сирийските кюрди, които също се борят с ислямистите.

На всичко отгоре Анкара официално предупреди сирийските кюрди, че трябва да се изтеглят източно от река Ефрат, в противен случай атаките ще продължат.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!