Facebook

Руският представител в ООН се ужаси от смъртта на 22 деца в Сирия

Руският представител в ООН се ужаси от смъртта на 22 деца в Сирия „Това е ужасно“. Така постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин коментира въздушния удар в близост до училище в сирийската провинция Идлиб, при който загинаха 22 деца и шестима учители, пише „Российская газета“ в четвъртък (27 октомври).

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк потвърди инцидента като уточни, че сградата, в която са се намирали загиналите деца и възрастни, е бомбардирана многократно.

„Това е трагедия. Това е безобразие. И ако е умишлено, това е военно престъпление“, заяви Лейк.

По думите му това е най-смъртоносният удар срещу учебното заведение от началото на въоръжения конфликт в Сирия преди пет години.

Засега не се съобщава кой е отговорен за бомбардировките срещу сградата на училището.

По време на заседанието на Съвета за сигурност зам.-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О’Брайън обвини Русия за хуманитарната катастрофа в Сирия.

Той изрази тревога, че жителите на източен Алепо „са подложени на бомбардировки от сирийските и руските сили, и дори днес да оцелеят, утре ги заплашва глад“. Описвайки ситуацията в страната, О’Брайън прибегна до стиховете на шотланския поет от XVIII в. Робърт Бърнс.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин припомни на Стивън О’Брайън, че от него се очакват конкретни факти за ситуацията в Сирия, а не стихове.

Чуркин изрази възмущението си от факта, че О’Брайън нито веднъж не споменал продължаващия мораториум върху полетите на руската и сирийската авиация в района на Алепо.

„Ако искахме да слушаме проповеди, щяхме да отидем на църква, ако искахме да слушаме стихове, щяхме да отидем на театър“, заяви Чуркин. „От ръководителите на секретариата на ООН, обаче, се очаква обективен анализ на случващото се. Но на вас това явно не ви се удаде“, обърна се Чуркин към О’Брайън.
Източник: Руски дневник

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!