Facebook

Руското МО отговори на Вашингтон и обясни каква е разликата между ситуацията в Алепо и Мосул

Руското МО отговори на Вашингтон и обясни каква е разликата между ситуацията в Алепо и Мосул Министерството на отбраната на Русия коментира изявлението на говорителя на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби за разликите между операциите в Алепо и Мосул, съобщи РИА „Новости“

Действително има радикални разлики между ситуацията в сирийския Алепо и щурма срещу иракския Мосул. И ние сме готови да ги посочим конкретно на адмирал Джон Кърби“, каза говорителят на руското военно ведомство генерал-майор Игор Конашенков.

Той отбеляза, че докато в Алепо руската авиация не извършва полети повече от две седмици, то Мосул ежедневно е подложен на ударите на американските стратегически бомбардировачи Б-52Н, както и на самолетите F/A-18 и „Рафал-М“, излитащи от самолетоносачите „Дуайт Айзенхауер“ и „Шарл де Гол“. Само за последното денонощие коалицията е нанесла 21 удара по Мосул и предградията, добави Конашенков.

Освен това в Алепо Русия и сирийските власти са организирали шест хуманитарни коридора за мирните жители, които искат да напуснат града, но не успяват да го сторят заради минирането на изходите и стрелбата от страна на терористите.

„В Мосул се съобщава за предприетия „щурм“ срещу градските квартали, населени с мирни жители, с неясни, но крайно тревожни заради масовите жертви последици“, каза Конашенков, като добави, че в случая дори не се предвиждат хуманитарни коридори, „сякаш милионният град е населен само с терористи“.
В същото време в Алепо остават открити два коридора за бойците, които могат да напуснат града заедно с техниката и оръжието, припомни генерал-лейтенантът.

Отделно в Алепо работят представители на ООН, Червения полумесец и други международни организации, както и журналисти. „Докато в Мосул, по странно стечение на обстоятелствата няма нито журналисти, нито активисти, нито „бели“ доброволци или друг цвят „каски“. Никой“, подчерта говорителят на руското МО. Той добави, че всичко, което могат да си позволят американските и европейски медии, са „бодряшки цензурирани доклади за обичайните успехи на коалицията и бъдещата велика победа над терористите, непотвърдени от реалните снимки“.

„И след всичко това Джон Кърби обидено твърди, че, за разлика от Алепо, операцията в Мосул протича в строго съответствие с Международното хуманитарно право?“, възмути се Конашенков.
Източник: „Руски дневник

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!