Facebook

Славчо Велков: Проф. Плочев е бил заплашван от високопоставен политик да си подаде оставката доброволно

Славчо Велков: Проф. Плочев е бил заплашван от високопоставен политик да си подаде оставката доброволно Министър Ананиев няма право да иска оставката на човек, пряко избран от парламента

„Министър Ананиев по телефона е поискал оставката на проф. Камен Плочев- директор на НЗОК. Той, като министър, няма право да иска оставката на човек, пряко избран от парламента.

Днес, чрез посредник, проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното:

„Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай имаме и други мерки – ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Славчо Велков пред журналисти в парламента.

Той припомни, че проф. Плочев е изпратил писмо до Цвета Караянчева и до всички ръководители на парламентарни групи.

„С него той ги уведомява, че към началото на 2018 година Касата има много големи задължения към чужди сродни организации, за което министър Ананиев знае. Проф. Плочев иска парламентът, който го е избрал пряко, да вземе необходимите мерки и да бъде актуализиран бюджетът, за да не бъдем задължени към чужди държави, където отказват планово лечение на български граждани“, каза още Велков.

Той уточни, че с проф. Плочев са дългогодишни приятели и е загрижен за неговата сигурност. „Излязох на трибуната да питам министър Ананиев къде са тези пари. Само месеци преди това, когато избирахме проф. Плочев, министърът твърдеше, че Касата е на нула.

А сега се оказва, че към 2018 година задълженията на Касата са над 270 млн. лв. В държавата има скандал. Става въпрос за над четвърт милиард лева“, подчерта народният представител. Според него не може с лека ръка да се харчат утвърдени професори, както беше похарчен за два дни проф. Николай Петров.

„Загрижен съм за неговата лична сигурност. Ще има заседание на здравната комисия в сряда, където професорът да бъде изслушан по този въпрос и да видим как така се плашат български професори“, коментира депутатът от левицата.

По неговите думи проф. Плочев е имал среща с най-високопоставения политик в държавата и е имал уверението, че застава зад него и да си гледа работата спокойно.

„С нищо не е дал повод да му се иска оставката, освен с това, че е писал до парламента“, посочи Велков и се обърна към президента, като ръководител на Национална служба за охрана:

„Нека да прецени степента на опасност и ако трябва да му осигурят охрана.“

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!