Социалната комисия прие предложенията на БСП в подкрепа на младите семейства

Нинова: Целта на БСП е да бъде първа политическа сила
Нинова призова децата и младите семейства да станат абсолютен приоритет

„Всички партии във всички парламенти и по всяко време сме единодушни, че най-голям проблем за страната ни е демографската катастрофа.

Каквото и да правим в областта на икономиката и регионалното развитие, когато няма хора – няма и смисъл. Трябва да се вземат комплексни мерки, които обхващат здравеопазване, икономика, образование, социални дейности.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседание на социалната комисия в парламента.

„Броят на живородените деца в България за последните 10 години е паднал от 76 хиляди при 2010-та г. до 59 хиляди. Това са близо 17 хиляди. Цитирам от 2010-та, защото искам да го погледнем в един по дълъг период, за да видим, че това е тенденция, която изисква трайна и последователна политика. Това е една от темите, която може да ни събира и обединява като мерки“, изтъкна Нинова и определи като изключително тревожен факта, че между последните две преброявания българите са намалели с 850 хиляди души.

Лидерът на социалистическата партия призова за разумно говорене относно възможните мерки и най-вече за подкрепа на младите.

„В редовното правителство ние направихме това, което и сега предлагаме – ръста на минималната заплата да се отрази съответно и на ръста на майчинството. Както увеличихме минималната, така увеличихме и майчинството. Намеци и обвинения, че това е популизъм – не приемаме.

Когато сме били в опозиция тази мярка сме я предлагали много последователно, и когато управлявахме показахме, че тя може да се случи. И в най-тежката криза през зимата – не катастрофира държавата.

Оставихме 9 млрд. в бюджета, 1.5 млрд. излишък и помогнахме на младите семейства. Родителите, осигурени лица, които получават обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години са по-малко от 30 хиляди, и ще струва 96 млн. на  годишна база. Въпросът е има ли политическа воля да го направим“, добави тя относно предложението на БСП за подкрепа на младите семейства.

По думите й винаги могат да се осигурят 96 млн. лева от бюджета, ако това бъде поставено като приоритет. “За нас това е задача номер едно – деца, млади, помощ на млади семейства и родители. И не само на думи. Доказахме го с действия, че можем да го направим“, категорична е тя.

„От един месец говорим, че приемането на бюджета е най-важното за нас, независимо как вървят преговорите за правителство. Тристранният съвет не прие увеличение на минималната работна заплата, съответно и нашите предложения да се обвърже с минималната плащането за деца от 1 до 2 години. Тоест ние сме в ситуация на разминаване с това, което предлага служебния кабинет.

Пред нас стои отговорността да ли между първо и второ четене няма да направим разумни стъпки. Ние сме предложили много социални мерки. Нека да решим дали младите и децата могат да бъдат една от тези мерки”, каза в заключение Корнелия Нинова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!