Таско Ерменков: БСП е против необоснованото искане за вдигане на цената на тока

Таско Ерменков: БСП е против необоснованото искане за вдигане на цената на тока
„БСП винаги е била против необоснованите искания за увеличаване на каквато и да било цена, особено на жизнено важни стоки и услуги, като електроенергията“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков на пресконференция в централата на партията.

Той подчерта, че има искане на НЕК за повишаване на цената с над 50%. „Това искане за пореден път показва, че правителството на ГЕРБ и ОП, начело с Министерството на енергетиката, което е принципал на НЕК, са в основата на непрофесионалното управление на енергийната ни система. Няма как да си обясним по друг начин това, че за миналата година имаме над 3.5 терават часа продадена електроенергия от водните централи на НЕК, на базова цена, което реално е довело до загуба на компанията от около 200 млн. лв“, обясни народният представител.

По неговите думи има и още една загуба от 30 млн. лв. заради неадекватното включване и изключване на американските централи. „Заради това непрофесионално управление се прави опит всички последствия да бъдат прехвърлени върху потребителите“, каза още Ерменков. Според него политиката на управляващите е да защитават интересите на богатите за сметка на бедните, да се прехвърлят отговорностите и грешките върху тези, които плащат. „Това се прави най-вече чрез признаване на инвестиции, които ще бъдат правени в бъдеще, а включването им в цената е към днешния ден“, допълни той.

Като фрапиращ пример той посочи ЧЕЗ – искане за повишаване на нощната тарифа с 67%, което е непосилно. Ерменков обясни, че ЧЕЗ за пореден път прави опит да продаде своите активи в България, като този път на инвеститор, който може би е по-лош и от „Инерком“. „Според публичната информация за „Еврохолд“ те нямат никакъв опит в управлението на електроенергийни системи. Преди всичко работят в застрахователния, лизинговия и банковия сектор.

Тяхната финансова стабилност е доста съмнителна, защото за 2017 г. имат отчетени 17 млн. лв. загуба. Имат осигурени 10 човека, според НОИ“, подчерта народният представител. По неговите думи Румъния и Гърция са им отказали продажбата на застраховател, с мотив за нестабилно финансово състояние. „В същото време ЧЕЗ се опитва да им продаде електроснабдяването на половин България. Дали зад маската на „Еврохолд“ не се крие същата мастита фигура, която беше и зад Гинка Върбакова, за да приватизира най-голямото електроразпределително дружество?“, попита Таско Ерменков.

Емил Георгиев: Кражбите са фактор за повишаване на цените на тока

„Няма друга организация, като Федерацията на потребителите, която да има по-пълна и достоверна информация за размера на кражбите на електроенергия у нас. Те са съществен фактор за повишаването на цената на тока. През миналата година направихме множество проверки и се оказа, че кражбите от предприятията са повече от тези на битови потребители. Къде е държавата, в лицето на регулатора й КЕВР?“. Това каза на пресконференцията Емил Георгиев, кандидат за евродепутат от „БСП за България“ и председател на Федерацията на потребителите. „Мит е, че ромите черпят повече нерегламентирано ток, защото истината сочи, че това е бизнесът и производствените предприятия“, каза Георгиев. Той добави, че през миналата година са изготвени протоколи за кражби на ток на 121 ресторанта, 38 производствени складови бази, 90 търговски обекта, 40 офиса, 17 развъдни бази, 11 игрални зали и дървообработващи предприятия. „Попаднахме на машини за копаене на виртуална валута. Те черпят по 50 000 киловатчаса. Това е захранването на около 150 битови потребители, които едва смогват да си плащат цените“, каза той.

Георгиев посочи още, че от кв. Драгалевци е имало потребител, който девет пъти е хващан за кражба, а кооперация в София на бул. България е свързана нерегламентирано с електропреносната мрежа и е захранвала климатиците и бойлерите в цялата сграда. На месец са крали около 40 000 киловатчаса, т.е. това е захранването на над 70 000 битови потребители. „Отговорността е изцяло на КЕВР, защото те приеха такива правила за измерване, които стимулират само крадците. От 1 година правилата бяха отхвърлени от прокуратурата“, категоричен бе Емил Георгиев и посочи, че сред крадците на ток има и прокурори. „Съдът трябва да погледне сериозно на тези кражби“, отсече кандидатът за евродепутат и посочи, че Федерацията на потребителите е предложила на КЕВР да се вдигнат драстично санкциите за крадците.

Велизар Енчев: Излизаме на протест срещу повишаването на цените на тока

„Като представител на гражданските организации, които вече пета поредна година организират всички протести пред Комисията за енергийно и водно регулиране, бих желал да ви информирам, че във вторник, от 11 часа организираме граждански протест пред КЕВР“, заяви кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ Велизар Енчев, като призова гражданите на София да протестират от името на всички български граждани, които се намират под енергиен терор. Той съобщи, че протестът се организира от Съюз на пенсионерите 2004, Гражданско движение „Социална солидарност“ и Федерация на потребителите. “Ще имаме среща с председателя на комисията Иван Иванов, на който ще връчим протестна декларация, като ще информираме и посолството на Чехия в България за последващи действия“, завърши Велизар Енчев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!