Таско Ерменков, БСП: Целите са ни актуализацията на бюджета и стартиране на Плана за възстановяване

„Няма законодателна инициатива на Министерството на енергетиката през този мандат на парламента. То е абдикирало от своите задължения за законодателни промени или пък се крие от обществени обсъждания и мнението на специалистите.“ Тази позиция изрази пред БНР депутатът от БСП Таско Ерменков. „Министерството абсолютно е абдикирало от своята роля в регулирането на обществените отношения в този сектор“, смята той. Проблемите в енергетиката според Ерменков се решават като „дърпаме една парченце от късото одеяло на енергетиката да покрием критичен участък, който днес сме идентифицирали и в същото време, понеже одеялото е късо, откриваме друг участък“. Най-порочният начин да се правят законови промени е те да се вкарват между първо и второ четене – така се избягва обществено обсъждане, привличането на специализирани организации и заинтересовани лица. За специфична област като енергетиката това е още по-неприемливо, заяви Ерменков. „Революционното“ предложение на Рамадан Аталай НЕК да престане да бъде обществен доставчик е абсурдно, подчерта Таско Ерменков. „Абсурдно е потребителите на дребно да излязат на пазара от догодина. Ако някой се опита да каже нещо противно, той или не разбира от енергетика, или се опитва да я разруши“, коментира Ерменков в предаването „Преди всички“. Стратегия за устойчиво енергийно развитие по думите му би включвала „всички онези аспекти, които се опитват да бъдат решени от управляващите в момента на парче“. Тази стратегия според Ерменков трябва да разписва ясни цели, критерии и времеви хоризонти – „нещо, което в момента липсва“. Интервюто чуйте в звуковия файл.
Националният ни съвет реши да проведем разговори за съставяне на програма за управление на правителството до края на годината

„В момента имаме първа политическа сила, която си е излъчила премиер, имаме коалиционен партньор, който си е изтеглил министрите и нашата позиция на Националния съвет беше да проведем разговори с коалиционните партньори, за да се състави една програма за управление на правителството до края на годината.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в ефира на Euro News.

Той обясни, че това е нужно първо, защото е необходимо да бъде приета актуализацията на бюджета. „В нея са вкарани и пари по Националния план за възстановяване и устойчивост. За да влезе този план в сила, трябва да бъдат приети поне още 20 закона“, посочи той.

Таско Ерменков определи като екстравагантна и нелогична идеята за съставяне на друго правителство с друго малцинство. „Нека подходим сериозно към проблемите на България и да се опитаме да решим тези проблеми в рамките на това, което е възможно. Да наречем това краткосрочна програма за управление на държавата, която да отговаря на интересите на хората, на индустрията и на България“, каза още той.

„Ако “Има такъв народ“ са категорични и сметнат, че за тях егото стои над интересите на държавата, никой не може да ги накара на сила да седнат и да продължат“, заяви Ерменков и допълни: „Слави Трифонов вчера каза, че изтеглянето на министрите не означава смяна на правителството. Надявам се разумът да надделее и ИТН да се сетят, че националният интерес стои над всичко, както те винаги са го заявявали. Тук става въпрос да защитим интересите на българския гражданин, на пенсионерите, на младите, на индустрията.“

„Ние сме тези, които се опитваме да въведем разум в управлението“, категоричен бе членът на Изпълнителното бюро на БСП. По думите му до този момент не са водени разговори за министерства, тъй като сега не е моментът за това. „В момента е по-важно да се определят целите на държавата и задачите пред управлението. Няма нищо по-порочно от това да определиш някой да управлява държавата, без да знае какво точно се очаква от това управление“, смята Ерменков.

„Целта на това правителство сме я заложили в нашата позиция – приемане на онези закони, необходими за стартирането на Плана за възстановяване и устойчивост, актуализация на бюджета и по възможност разработване и приемане на бюджет за 2023 година. Ако коалиционните партньори разберат, че това е жизнено важно за България, ще бъдем щастливи да реализираме една такава програма“, каза още той.

Като енергиен експерт Таско Ерменков смята за изключително голяма грешка прекратяването на разговорите и договора с “Газпром“. „Притеснен съм, че това ще има много големи негативни бъдещи последствия за България, в това число и финансови. Разговори трябва да започнат и то не само за възобновяване на доставките на газ, а и за преизчисляване на формулата, по която се определя цената, за да сме сигурни, че в България ще има надеждни доставки на газ“, обясни той. Ерменков уточни, че диверсификаця не означава да прехвърлим доставките от един доставчик на друг, а гарантиране на доставки от различни източници.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!