Таско Ерменков в село Волуяк: „Визия за България“ има за цел да възстанови държавата

Таско Ерменков в село Волуяк: "Визия за България" има за цел да възстанови държавата

Държавата не е лош стопанин. В съвременния свят е необходима много повече държава във всеки сектор, заяви народният представител от БСП Антон Кутев пред хората в Курило

Нашата „Визия за България“ има за цел да възстанови държавата. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Таско Ерменков по време на представянето на проекта в софийското село Волуяк.

„Проектът „Визия за България“ е нещо ново, което нашата партия прави. Това е различен подход – една платформа за разговор с хората. И на базата на онова, което работните групи са направили, всеки българин, който се чувства ангажиран и има представа за развитието на родината си, да си каже мнението“, коментира Таско Ерменков.  Според него времевият хоризонт на този проект за Визия е 20, 30, 40 години, той надхвърля каквато и да е мандатност.

„Идеята е да постигнем съгласие в обществото по основните проблеми, които са свързани с качеството на живота ни – здравеопазване, образование, икономика. За никого не е тайна, че в момента държава почти няма. Няма я нито в здравеопазването, нито в образованието, нито в сигурността. Няма я в съдебната система, която трябва да въздава справедливост. Държавата толкова, колкото трябва, където трябва и когато трябва. Защото в момента държавата не е там, където трябва, няма я толкова, колкото трябва, нито пък – когато потрябва“- разви тезата си Ерменков.

Хората от село Волуяк засегнаха основно местни проблеми, които не намират решение години наред. Най-голям за тях е  осигуряването на грижи за здравето. В селото те не разполагат с поликлиника. Останалите нерешени проблеми са – инфраструктурата, транспортът, водният цикъл и образованието. „Във „Визия за България“ ясно заявяваме, че здравеопазването трябва да престане да бъде търговска дейност“, заяви Таско Ерменков. Той отбеляза, че  същото е положението и с образованието. „Икономиката трябва да бъде насочена в интерес на малките и средните предприятия, да бъдат създавани нови работни места и да е осигурено достойно заплащане на труда“- каза още депутатът.

На среща в Курило, друг народен представител от БСП, Антон Кутев представи „Визия за България“ пред  гражданите в местното читалището. Засегнатите болезнени теми от хората бяха подобни на коментираните в село Волуяк.

“Визия за България“ е документ, с който да кажем на обществото, че държавата ни трябва да знае накъде е тръгнала. Защото в противен случай, няма да знаем къде ще стигнем“, коментира той. Според Кутев в рамките на 30-годишния преход бяха направени много груби грешки, а момента  е нужна визия- как продължаваме напред. „Мисля, че вече всички в България усещаме недостига на държава. Че се намираме в период, в който във всяка област на живота ние имаме нужда от повече държава. Какво означава това? Повече държава може и трябва да има в икономиката“- отбеляза зам.- председателят на ПГ на левицата. Той  уточни, че това не значи, че частните магазинчета и цехчета трябва да бъдат държавни, че  не става дума за онази държава от преди 1989 г. „Става дума обаче за това, че АЕЦ в Козлодуй винаги е била държавна и в това няма нищо лошо. Става дума за това, че електроразпределителните дружества трябва да бъдат държавни. Ине само, че няма нищо лошо, но това е задължително! Същият е примерът със „Софийска вода“, каза Антон Кутев. Депутатът  изтъкна, че в продължение на 20 години, БСП е била абсолютно твърда в позицията си против концесията на „Софийска вода“. „Говорим за повече държава в енергетиката. Това не значи че соларните паркове трябва да са държавни, няма нужда. Но означава, че атомните централи, че ЕРП-ата, че големите ТЕЦ-ове, че ключовите енергийни предприятия трябва да са държавни. За мен това няма никакво съмнение. Има области, в които държавата трябва да участва с регулация.

Такава е фармацевтиката. Там, една много по-силна държавна регулация от тази, която имаме в момента, може да доведе до сваляне на цените на лекарствата с 15-20%.“- коментира Кутев.

Според него  в икономиката също трябва да има много повече държава – дали през собственост, дали през регулация, държавата трябва да влезе в ключови сфери. „Всеки знае колко предприятия бяха приватизирани. Колко от тях работят в момента? Държавата не е лош стопанин и това, което се опитваме да покажем с проекта за „Визия за България”, е че е необходима много повече държава в съвременния свят.“- отбеляза Антон Кутев.

Той даде пример със скандинавските държави. Там  никой не може да упрекне в комунизъм или социализъм някоя от тези държава. „Навсякъде в Европа в момента държавата има много повече влияние, отколкото в България. В здравеопазването трябва да се спре финансирането на частните болници от държавата. Няма лошо да ги има, никой не казва, че не трябва да ги има. Но какво става в момента – частната болница за едно заболяване получава толкова пари, колкото получава и държавната. Само че при държавната финансирането спира до тук, а при частната болница оттам нататък тя взима още пари от пациента”- заключи Кутев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!