Facebook

Шуменските социалисти почетоха паметта на Вела Пискова

Шуменските социалисти почетоха паметта на Вела Пискова Движението на жените социалистки, заедно със симпатизанти, членове на БСП и граждани, с поднасяне на цветя почетоха 93 години от смъртта и 129 години от рождението на Вела Пискова.

Събитието бе пред бюст-паметника й в Шумен, който е позициониран на входа на градската градина.

Историческата справка сочи, че Вела Пискова е организатор на женското антивоенно движение в Шумен през Първата световна война.

Деятелка на Учителската социалдемократическа организация. Участвала активно в Септемврийското въстание като ръководител на бойни групи и комендант на града- първата жена комендант. Убита е в сражение с полицията в Русе на 29 март 1925 година.

Същата година след провал в ОК на БКП (т.с.) нейният съпруг е арестуван и осъден на 10 години затвор, а синът им едва 15-годишен емигрира в СССР.

След 1944 година къщата й в Шумен е превърната в музей.

През 1954 година на входа на градската градина е открит нейн бюст-паметник, изработен от скулптора Велислав Чалъков.

Редица сгради след кончината й са наречени на името на Вела Пискова – Икономическия техникум, Девическа професионална гимназия и др.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!