Юнкер отсече: Без ЕС сте за никъде

Юнкер отсече: Без ЕС сте заникъде
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес страните, изкушени да водят отделна политика от тази на общността, че не биха могли да съществуват без Европейския съюз, предаде Франс прес.

„Тези, които смятат, че е дошло време за разформироване на Европейския съюз, за раздробяването му на части, за разединяването ни, много грешат“, заяви Юнкер на конференция за 25-ата годишнина от срещата на върха в Маастрихт, на която бяха положени основите на единната европейска валута.

Без ЕС никоя страна членка не е в състояние самостоятелно да има каквато и да било политическа тежест в света, отбеляза той.

Днес представляваме значителна част от световната икономика – 25% от Брутния вътрешен продукт.

След десет години този дял ще е 15%, а след 20 нито една страна от ЕС няма да може да бъде член на Г-7 самостоятелно, предупреди Юнкер, контрирайки евроскептиците, които бележат възход в много страни в ЕС.

От демографска гледна точка не сме съвсем на изчезване, но намаляваме, допълни бившият премиер на Люксембург.

В началото на 20-ти век европейците са представлявали 20 процента от населението на човечеството, сега сме 5-6 до 7 процента, а в край на този век може би ще сме 4 на сто от 10 милиарда жители на планетата, отбеляза председателят на ЕК.

Юнкер, който днес навършва 62 години, е единственият действащ политик, присъствал на срещата на върха в Маастрихт на 9 декември 1991 г. По онова време той е финансов министър на Люксембург.

На срещата в Маастрихт държавните и правителствени ръководители на 12 европейски страни, в това число френският президент Франсоа Митеран и германският канцлер Хелмут Кол, се споразумяват Европейската общност да се превърне в съюз, припомня АФП.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!