Facebook

Юнкер: Очаква се България да получи помощ за границата още през октомври

Юнкер: Очаква се България да получи помощ за границата още през октомври

Още през октомври България трябва да получи допълнителна помощ за опазване на външната граница на Европа. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в годишната си реч за състоянието на Съюза, съобщи bTV.

Речта на Юнкер откри един от най-важните дебати тази година – за състоянието на Европейския съюз.

Може би изненадващо в подобна обща реч в критичен момент за Съюза, Юнкер детайлно описа бъдещата помощ конкретно за България: 200 граничари и 50 автомобила.

Той заяви още, че съществуването на Съюза не е застрашено от решението на британците да го напуснат. „Уважаваме британското решение, като наред с това съжаляваме за него, но съществуването на ЕС не е застрашено от това решение“, заяви Юнкер пред евродепутатите на пленарна сесия в Страсбург.

Терористичната заплаха и сигурността на европейските граници остават приоритет в момента. Председателят на ЕК призова за обособяването на общоевропейски отбранителни сили и за развитието на европейска стратегия за Сирия. „Нека не правим грешката да сложим край на европейската мечта“, зобясни Юнкер.

„Ние не сме Съединените щати и не се опитваме да бъдем“, каза още Юнкер. И допълни, че националните интереси на страните-членки са важни, но не са по-важни от европейската интеграция.

Юнкер подчерта редица проблеми, които има Евросъюза. Като прекалено висока безработица, особено сред младите. Както и социалното неравенство на малцинствата. А спирането на мигрантите можело да дойде и чрез инвестиции.

„Стартираме амбициозна програма за инвестиции в Африка и региона. Тя може да достигне 88 милиарда евро. Това е жизнено важно. Защото условията в Африка, са основната причина за емигрирането на хората. Които се поставят в смъртна опасност, в търсене на по-добър живот”, добави Жан-Клод Юнкер.
Източник: epicenter.bg/

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!