Явор Божанков дари модерни уреди за пречистване на въздуха в детска градина

Явор Божанков дари модерни уреди за пречистване на въздуха в детска градина
Децата от детска градина „Бодра смяна“ ще се радват на напълно чист от фини прахови частици въздух.

В навечерието на Коледа народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков направи дарение на детската градина – уреди за пречистване на въздуха. Така 108 възпитаници на градината ще бъдат предпазени от последиците на силното замърсяване в града.

„Правя това дарение, за да защитим най-уязвимите – нашите деца. За да дам пример и да призова към действия“, каза народният представител, когато беше посрещнат в градината.

Подарените от депутата машини са сред най-модерните в своя клас. Чрез HEPA фитър те почистват до 99.9% от фините прахови частици, дори с големина под 2.5 микрона, които са най-опасни за здравето. Чрез система с отделен филтър пречиства до 93.5% от органичните съединения, убива бактерии и вируси. Системата прави катализа, която елиминира и вредните химически съединения. Машината предпазва от алергии, а филтрираният въздух е превенция срещу астма.

Така за децата ще бъде осигурена максимална защита срещу последиците от високите нива на замърсяване. Уреди ще бъдат поставени във всяка от четирите занимални в сградата.

„България е сред страните с най-мръсен въздух в Европа. Горна Оряховица от своя страна е сред общините, които имат най-мръсен въздух в цялата страна. Най-опасно е влиянието на фините прахови частици с големина под 2.5 микрона. Веднъж попаднали в белите дробове, те не излизат от там и бавнo ни убиват. Пораженията не настъпват веднага и това прави виновникът трудно забележим. Между 14 и 18 хиляди българи умират на година заради мръсен въздух“, мотивира дарението си народният представител. Той припомни, че България е осъдена от ЕС.

Народният представител призова всички детски градини да бъдат оборудвани с уреди за пречистване на въздуха. „Моята инициатива ще има непосредствен ефект. Ако общината реши да я подкрепи, можем да осигурим чист въздух във всяка детска градина на територията на общината. Това ще даде резултат веднага. Без стратегии, без бюрокрация“, каза депутатът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!