Корнелия Нинова: Прокуратурата заяви, че нямам общо с „Цанков камък”. Всички, свързали името ми и БСП с проекта, отиват на съд

Корнелия Нинова: Прокуратурата заяви, че нямам общо с „Цанков камък”. Всички, свързали името ми и БСП с проекта, отиват на съд

За случая са уведеомени и австрийските служби

„Чрез случая с „Цанков камък“ беше важно да се омаловажат усилията ни в битката с паралелната държава, да се отклони вниманието от нейните действия в този момент и от нейните кражби; да ни се отнеме правото да претендираме, че автентично и истински искаме да се справим с нея“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Според нея чрез въвличането на нейното име, има опит да се удари БСП. Тя припомни публично заявените от нея три действия.

„Първо – писмо до главния прокурор, с което питам: „Във връзка с всички направени досега предварителни проверки, досъдебни производства, експертизи на документи, разпити на свидетели по какъвто и да е повод и начин, някъде излиза ли моето име? Получих отговора от прокуратурата, специализирано звено „Антикорупця” – че нямам нищо общо с този случай“, подчерта Нинова и допълни, че пристъпва към второто действие.

„Всички, които си позволиха да свържат моето име и БСП с „Цанков камък“, отиват на съд – от министър-председателя Бойко Борисов до подгряващата група говорители“, категорична бе тя. По нейните думи това е опит, освен да се промени политиката на прехода, да се промени и стилът. „Да се разбере, че в тази държава, когато кажеш нещо, направиш нещо и вземеш решение, ще носиш отговорност и за думите си, и за действията си“, каза още председателят на БСП.

Като трето действие Нинова припомни, че е изпратила писмо до австрийския посланик. „Припомних фактите, че проектът е финансиран от австрийски банки, проектиран, строен и контролиран от австрийски фирми и го помолих за съдействие – австрийската страна да се произнесе по твърдението на българския министър-председател участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои политици“, обясни тя. Нинова уточни, че в писмото е декларирала и, че БСП настоява за пълната истина по този проект, независимо кои политически сили и кои политици са замесени  в него.

„Получих отговор от австрийския посланик, в който се казва, че „следствените дейности по съдебно-наказателни деяния в Австрия се извършват от прокуратурата по компетентност и по следващо коректно правораздаване. Благодаря Ви за писмото от 15.08.2017 г. относно проекта „Цанков камък“ и мога да Ви уверя, че съм информирал по въпроса австрийските служби“, допълни лидерът на левицата.

Според Нинова не може в политиката, за да отклоняваш вниманието от себе си, за да омаловажаваш политическия опонент, да хвърляш димки, а след това по някакви причини да се мълчи. „Защо мълчат сега? Надявам се министър-председателят сега да отговаря на въпроси – какво имаше предвид и кого, когато говореше за корупция в „Цанков камък“?, попита тя. Нинова е на мнение, че тази политика на прехода и този стил – да излизаш и да хвърляш нещо за корупция и после никакъв резултат, е довело до чувството за несправедливост у всеки български гражданин. „Ние искаме да променим този стил и да започнем от „Цанков камък“, коментира Нинова.

ГЕРБ ги е страх от антикорупционния закон на БСП, но той ще влезе в НС през септември

Корнелия Нинова подчерта, че действията на управляващите говорят за уплаха от антикорупционния закон на БСП. Тя заяви, че левицата е поела ангажимент за такъв закон и той вече е факт. Лидерът на БСП уточни, че той първо е бил изпратен на партийните структури за обсъждане, становище и предложения за допълнения и промени, а след това е предоставен за обществено обсъждане и е достъпен на сайта на партията. Тя поясни, че сега започва обсъждането и с професионалните гилдии – четвъртък (24.08.2017) със Съюза на съдиите; понеделник (28.08.2017) с Висшия адвокатски съвет; сряда (30.08.2017) с Върховния административен съд; четвъртък (31.08.2017) с главния прокурор и прокуратурата.

Председателят на БСП допълни, че предстои да бъдат уточнени датите с Върховния касационния съд и с Академичната общност на юридическите факултети. „Финалната среща ще бъде с президента Румен Радев. След това, в началото на септември, на заседание на Националния съвет на БСП, окончателно ще бъде одобрен проектът, с направените предложения допълнително от обществените обсъждания и след това ще го внесем в Народното събрание”, обясни Нинова. Според нея трябва да има алтернатива, а не само критика и за това, освен че БСП е заявила критиките си по проекта на правителството, е представила и свой законопроект.

„Нека българските граждани, професионалните гилдии да преценят кое е по-добро. Важно е да има алтернатива и свободен избор, но целта да е да се приеме такъв закон, който наистина да доведе до съществена битка с корупцията, а не до илюзорна такава, на каквато сме свидетели във всичките години на прехода”, заключи Корнелия Нинова. / bsp.bg

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!